Vivacom продаде Телефонната палата на Васил Божков

Плановете са емблематичната сграда в центъра на София да се превърне в музей

Vivacom продаде Телефонната палата на Васил Божков
6186 ~ 2 мин. четене

„Българска телекомуникационна компания“ ЕАД (Vivacom) продаде Телефонната палата в София на компанията "НГ Проперти" ЕАД, съобщават официално от дружеството. "НГ Проперти" е собственост на компанията "Ню геймс" на бизнесмена Васил Божков. "Ню геймс” е оператор и на многобройните лотарийни игри под марката "Национална лотария". От копие на нотариалния акт, публикувано от „Студия Трансмедия“, сделката е на стойност 17.3 млн. евро и е вписана на 27 април, 2017 г. 

Имотът бе продаден чрез анонимна, двустепенна тръжна процедура, организирана по задание на БТК от консултантската компания за бизнес имоти Forton. Договорът за продажба бе подписан с участника предложил най-висока цена. Продажбата на Телефонната палата е следствие от политиката на БТК за освобождаване от активи, които не са ключови за дейността на компанията, пише в съобщението. 

„Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България”, се казва в изявлението.

Плановете са емблематичната сграда на Телефонната палата да се превърне в дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство. В момента екип от експерти от знакови световни музеи и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата, добавят от компанията.

„Вярваме, че жителите и гостите на София ще бъдат обогатени от създаването на музей, отговарящ на световните стандарти и следващ най-добрите практики в сферата”, пише още в съобщението.

Процедурата започна в началото на март и е преминала при засилен интерес с преобладаващо българско участие, казват още от компанията. Кандидатите са заявявали интерес до средата на март, а оферти за предварителен подбор са се подавали до 12 април. Вторият етап на търга с анонимно наддаване се е провел на 19 април.

Телефонната палата е една от емблематичните сгради в идеалния център на София, завършена през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Имотът е със статут на паметник на архитектурата с огромна значимост в историята на българските телекомуникации.

Сградата е разположена на ключово място на ул. „Гурко“ 2-4 с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и др. Включва 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м. Разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м.

Това бе вторият опит на БТК да продаде сградата, която явно вече не е необходима на телекома. През 2010 г. операторът избра за купувач на Телефонната палата ирландската група за инвестиции в имоти West Incorporate. За сделката тя предложи 22.5 млн. евро и обеща да инвестира в културния паметник 100 млн. евро. Продажбата обаче се провали, защото ирландската група така и не изплати парите по сделката.

Подкрепи Economic.bg