Владислав Горанов ще ръководи ЕКОФИН в следващите 5 месеца

Финансовият министър ще представи приоритетите на България в рамките на председателството

Владислав Горанов ще ръководи ЕКОФИН в следващите 5 месеца
1032 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Министърът на финансите Владислав Горанов застана начело на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), като ще го ръководи до края на българското председателство. Днес се провежда първото за годината заседание. Горанов е първият български финансов министър, заставащ начело на Съвета, тъй като България за първи път е председателстваща държава.

„Това е много важен ден за нас, защото това е първата среща на ЕКОФИН в рамките на българското председателство. На първо място аз ще представя приоритетите на нашето председателство пред моите колеги. Основната дискусия, разбира се, ще бъде за задълбочаването на Икономическия и монетарен съюз (EMU), но също така ще обсъдим някои теми, свързани с данъците. Очакваме и промяна в списъка с несътрудничещите юрисдикции“, коментира Горанов при влизането на заседанието.

Малко по-късно от пресцентъра на Съвета съобщиха, че е взето решение от списъка с несътрудничещите юрисдикции да бъдат премахнати осем държави - Барбадос, Гренада, Южна Корея, Макао, Монголия, Панама, Тунис и Обединените арабски емирства. Те са преместени в друга категория, наречена „юрисдикции с близък мониторинг“.


Подкрепи Economic.bg