Военният конфликт в Сирия е на прага да ескалира сериозно

Кървави сражения може да избухнат всеки момент на два фронта

Военният конфликт в Сирия е на прага да ескалира сериозно

Снимка: БТА

3806 ~ 2 мин. четене
Въоръженият конфликт в Сирия е на прага на това да ескалира сериозно, като сражения може да избухнат всеки момента на два фронта. Проправителствени сирийски военни части са започнали да навлизат в намиращия се под кюрдски контрол район на Африн в северозападната част на страната. Ситуацията е напрегната и в бунтовническия анклав Източна Гута край Дамаск. 

Сирийската държавна телевизия показа конвой от бойни автомобили с тежки картечници да влизат в Африн. В БТР-ите се виждали войници в камуфлажни униформи, развяващи сирийски знамена и скандиращи проправителствени лозунги, предава Associated Press. 

Към 17:00 часа българско време стана ясно, че те са били обстрелвани от турските сили в Африн. Ескалацията идва, след предупреждението на Анкара, че всяка сирийска военна намеса „ще има последствия“, ако целта й е да защити кюрдските бойци. 

Според официалната сирийска агенция САНА обаче турската армия обстрелва жилищните райони в града, в близост до които се намират правителствените сили. 

Междувременно растат цивилните жертви в контролирания от бунтовниците район Източна Гута. За последните три дни те са близо 200, 57 от които са деца. Артилерийският обстрел не е пощадил нито училищата, нито болниците. Бунтовниците винят за това властите в Дамаск и съюзниците им Русия и Иран.

„Случващото се в Гута е военно престъпление. В Сирия прилагането на международното право не съществува. Народът ни не може да разбере защо никой не ги защитава въпреки използването на химически оръжия и касетъчни бомби“, коментира Насър ал Харири, председател на Сирийската преговорна комисия. 

Според Харири, който е избран да води мирните преговори с режима, Източна Гута всеки момент ще бъде нападната от сухопътни сили, предава БНТ.
Подкрепи Economic.bg