Volkswagen инвестира $2.6 млрд. в стартъп за самоуправляващи се коли

В сделката влиза и още по-голямо партньорство между компанията и Ford

Volkswagen инвестира $2.6 млрд. в стартъп за самоуправляващи се коли

Снимка: БТА

832 ~ 1 мин. четене

Volkswagen Group инвестира 2.6 млрд. долара в Argo AI – стратъп, базиран в Питсбърг за автономно управление на превозни средства.

Сделката превръща Argo в глобална компания с двама клиенти - VW и Ford, с операции в САЩ и Европа и незабавен скок на работната сила.

Според сделката VW влага 1 млрд. долара капитал в дружеството и също така ще закупи акции на Argo AI от Ford за 500 млн. долара в рамките на три години. Ford ще инвестира останалите 600 млн. долара от предишното си обявено вложение от 1 млрд. долара в Argo AI.

Така Argo добавя още един клиент, което ще позволи стартъпът да придобие известна независимост от Ford, неговия първи инвеститор и клиент. Argo все още е частна компания, в която VW и Ford са взели участие.

Арго AI разработва системата за виртуални водачи и карти с висока разделителна способност, предназначени за самоуправляващи се автомобили на Ford. Тази мисия сега се разширява до VW. Ford и VW ще споделят разходите за разработване на технологията за самостоятелно управление на превозни средства на Argo AI при условията на сделката.

Миналата седмица VW разкри, че надзорният му съвет е одобрил няколко проекта в многомилиарден съюз с Ford, който беше обявен миналия юли.

Подкрепи Economic.bg