Volvo слива производството си на двигатели с китайска фирма

Новото звено обединява 3000 служители на Volvo с 5000 на Greely

Volvo слива производството си на двигатели с китайска фирма

Снимка: Pixabay

Автомобилният концерн Volvo Cars ще обедини своето звено за разработка и производство на двигатели с това на китайската фирма Geely, съобщава Reuters. По този начин ще бъде създадено подразделение, което да снабдява с двигатели марките с мажоритарна китайска собственост - Lotus, LEVC, Lynk и Proton.

Новото звено ще обедини 3000 служители от Volvo Cars с 5000 служители на Geely, а дейността му ще включва изследвания, разработки, поръчки, производство, IT и финансови функции, заявиха от Volvo. Отделянето му като самостоятелен бизнес няма да доведе до загуба на работни места, добавят от компанията.

В момента Volvo произвежда 600 000 конвенционални двигателя. Когато сливането на активите с Geely стане факт, производството на двигатели трябва да достигне до 2 млн. броя. Това ще позволи на  компанията да свие разходите си за компоненти и разработка, посочва главният изпълнителен директор на Volvo Хакан Самуелсон пред Reuters.

В средносрочен план Volvo изцяло ще прекрати производството на  дизелови двигатели и ще пренасочи дейността си към хибридните и електрическите мотори, което изисква допълнителни инвестиции в технологии за впръскване на гориво, бързо зареждане и други.

"Започването на съвместна работа с Geely ще помогне на Volvo да постигне целите си", добавя Самуелсон.

Volvo вече доставя двигатели на някои автомобили с марка Geely, споделяйки технологията чрез марката Lynk. И двете компании разработват общи платформи за превозни средства. 
Коментари: 0