Всеобхватна ваксина би възстановила $9 трлн. в икономиката

Според българката разпределението на терапиите трябва да е равномерно, а ваксините достъпни и за бедни, и за богати

Кристалина Георгиева, директор на МВФ:

Всеобхватна ваксина би възстановила $9 трлн. в икономиката

Снимка: БТА

1416 ~ 2 мин. четене

Силното международно сътрудничество по отношение на ваксините срещу COVID-19 може да ускори възстановяването на световната икономика и да добави 9 трлн. долара към глобалното производство до 2025 г. Това заяви в четвъртък управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Reuters.

Говорейки на пресконференция след заседание на управителния комитет на Фонда, Георгиева призова САЩ и Китай да продължат със силните икономически стимули, които може да спомогнат за глобалното възстановяване.

Тя подчерта необходимостта ваксините да бъдат разпределени равномерно по света както в развиващите се страни, така и в богатите държави, за да се повиши доверието в пътуванията, инвестициите, търговията и други дейности.

„Ако можем да постигнем бърз напредък навсякъде, бихме могли да ускорим възстановяването. И можем да добавим почти 9 трлн. долара към глобалните приходи до 2025 г., а това от своя страна може да помогне за намаляване на разликата в доходите между по-богатите и по-бедните нации“, каза Георгиева. „Имаме нужда от силно международно сътрудничество и това е най-спешното днес за разработването и разпространението на ваксини.“

Справедливият достъп до терапии и ваксини срещу COVID-19 в световен мащаб ще бъде от ключово значение за избягване на дълготрайни белези върху световната икономика, се казва в изявлението на Международния валутен и финансов комитет към МВФ.

Георгиева каза също, че не се съмнява, че Конгресът на САЩ и Белият дом в крайна сметка ще се споразумеят за нов пакет от разходи, но не е сигурна относно времето. Около 3 трлн. долара под формата на стимули в САЩ по-рано тази година „беше важен положителен импулс и бихме искали да видим как ще продължи“, каза тя.

Комитетът заяви, че участието на частни кредитори и официални двустранни кредитори в облекчаването на дълга за бедните страни е от съществено значение, като Георгиева добави, че „по-нататъшното участие на частния сектор все още е необходимо, но остава нерешен въпрос“.

В сряда Г-20 одобри шестмесечно удължаване - до средата на 2021 г., на Инициативата за спиране на дълга (DSSI), която замразява официалните двустранни плащания по дълга, и заяви, че ще обмислят допълнително шестмесечно удължаване през април. Но частните кредитори и кредитори извън Парижкия клуб не участват изцяло.

„Разочаровани сме от липсата на напредък на участието на частните кредитори в DSSI и силно ги насърчаваме да участват при съпоставими условия, когато това бъде поискано от допустимите страни“, каза управителният комитет, като същевременно насърчава „пълното участие на официалните двустранни кредитори.“

Подкрепи Economic.bg