Вучич: Сърбия може да върне казармата

Страната е твърдо решена да подобри отбраната си на фона на периодично възникващите спорове на Балканите

Вучич: Сърбия може да върне казармата

Снимка: БТА

Сърбия може да върне задължителната военна служба девет години, след като се отказа от нея. Това може да помогне за подобряване на бойната готовност на сръбската армия на фона на понякога разпалващите се конфликти на Балканите, заяви сръбският президент Александър Вучич, пише Reuters.

Въоръжените сили на Сърбия, която се появиха след разпада на бивша Югославия през 90-те години, се превърнаха в напълно професионална армия през 2011 г. Дори и след това обаче сръбските военнослужещи останаха нископлатени и зле оборудвани. Белград също така запази доброволната военна служба и резервния запас.

Сега Вучич обясни, че Белград обмисля да върне казармата между три и шест месеца след края на 2020 г. „Все още мислим по въпроса, зависи от финансите”, каза сръбският държавен глава пред репортери. Той отбеляза също, че младите хора, ходили в казарма, ще имат предимство при кандидатстването за работа в публичния сектор.

Сръбски политици неведнъж повдигаха темата за връщането на задължителната казарма в страната. Много военни експерти обаче коментираха, че това ще е прекалено скъпо и че кратката служба ще допринесе малко за подобряване на отбранителните способности на Сърбия.

Белград обаче е твърдо решен да подобри боеспособността на армията си и от бюджета за 2018 г. задели 703 млн. долара или 1.39% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за своята 40-хилядна армия. През 2017 г. средствата бяха 693.8 млн. долара. Освен това през последните години Сърбия получи като дарение от Русия шест изтребителя МиГ-29.
Коментари: 0