Windows 10, лични данни 0?

Нарушава ли Microsoft сигурността на личните ви данни

Windows 10, лични данни 0?
500 ~ 2 мин. четене

Windows 10 безспорно е революция в операционните системи за компютри. И то не само защото преминаването към него е напълно безплатно, а защото Windows 10 си поставя амбициозната цел да е операционна система не просто за компютри - а за всички видове технологични устройства, ориентирани към крайния потребител - включително смартфони и таблети.

В основата на новата платформа е не просто потребителите да разполагат с нужната им информация навсякъде и по всяко време, но това да се случва лесно и бързо на всички устройства, които използват. И ако това не звучи чак толкова невероятно, когато говорим за смартфони и таблети, то определено е революционна новост при компютрите.

Разбира се, всичко това идва на определена цена. В случая с Windows 10 тази цена е личната информация на потребителя. Windows 10 за първи път в историята дава толкова големи възможности за персонализиране на компютъра, с който работи потребителя. Но това персонализиране няма как да се осъществи без детайлен прочит на всичко, което правим с компютрите си. Нещо, което доскоро бе патент само за мобилните устройства.

Тук трябва да подчертаем, че политиката на Microsoft за събиране на лични данни съвсем не е нещо ново. Всъщност, събирането на анонимна телеметрия стартира още през 2009 г. с единствената цел да подобрява продуктите на компанията. До момента обаче от Microsoft избягваха идентифициращата информация (или поне не говореха публично за нея). С Windows 10 нещата вече не стоят по този начин.

Ето и един пример как по-точно ще работи Windows 10. Ако вие резервирате самолетен билет и получите потвърдителен имейл с номера на резервацията ви, операционната система с или без ваше искане добавя полета в календара ви или Cortana (търсещия софтуер с гласово разпознаване) и започва да ви предлага хотели в града, в който отивате. Това на свой ред се прехвърля и в смартфона или таблета ви. 

Тук изникват няколко въпроса:

Нарушава ли се сигурността на личните ви данни?

Не. С инсталирането на Windows 10 всички се доверяваме на политиката за управление на личната ни информация.

Удобно ли е?

До голяма степен да. Това би спестило много copy/paste и ръчни манипулации с устройствата.

Не е ли малко прекалено?

Въпрос, който няма еднозначен отговор.

Не е трудно да си представим сценарии, при които хора може би не искат всичко да излиза в компютъра им и да им подсказва, че им предстои ходене до лекаря, или че имат резервация в определен хотел. Или пък снимка, която са направили с телефона си.

На практика Windows 10 дава достъп до същата информация, която Apple iOS и Android имат за притежателите на смартфони. Така трите технологични гиганта продължават да се разхождат по тънката червена линия между подобряване на услугите им и (зло)употребата с нашите лични данни.

Експертите от ESET съветват да четете внимателно политиките за опазване на личните ви данни на всеки един софтуер, който използвате, както и да ограничите нещата, които не е необходимо да разрешавате.

Подкрепи Economic.bg