Японската Toyo Tires ще инвестира €390 млн. в нов завод в Сърбия

Заводът ще бъде открит през 2022 г.

Японската Toyo Tires ще инвестира €390 млн. в нов завод в Сърбия
3470 ~ 1 мин. четене
Японската компания за производство на автомобилни гуми и каучукови изделия Toyo Tire Corporation планира да построи завод в сръбския град Инджия. В първата фаза на проекта ще бъдат инвестирани 390 млн. евро, заяви президентът Александър Вучич във вторник, цитиран от SeeNews.

Планът на японския инвеститор е фабриката да разкрие 539 работни места през първия етап, каза Вучич по време на пресконференция, излъчена на живо от обществения телевизионен канал RTS.

Toyo Tire иска да започне изграждането на завода в Сърбия през май 2020 г. и да стартира реалното производство на гуми през януари 2022 г. Предвижда се капацитетът да достигне 5 млн. гуми годишно до лятото на 2023 г., заяви японската компания в отделно изявление във вторник. Производителят ще доставя гуми за европейския и руския пазар, които до момента се снабдяваха от Япония и Малайзия. 

„След три години преговори и в конкуренция с много страни в Централна, Източна и Южна Европа, само две държави останаха в надпреварата за японския инвеститор – Полша и Сърбия. Преди няколко минути получих официално писмо от президента на компанията Такаши Шимизу, че Toyo Corporation е избрала Сърбия като инвестиционна дестинация“, заяви Вучич. По негови думи японската компания ще плаща заплати, „значително над средните за страната“.

Строежът на фабриката, която ще се разпростира на площ от 60 хектара, ще започне през следващите месеци. Toyo Tires e създадена през 1945 г. в Осака и има общо 13 000 служители по целия свят.
Подкрепи Economic.bg