Японският паспорт остава най-силният в света

Българският отваря все повече граници според класацията Henley Passport Index

Японският паспорт остава най-силният в света

Снимка: Unsplash

7204 ~ 2 мин. четене
Япония има най-мощния паспорт в света според нов индекс. Страната заема за трета поредна година челна позиция в класацията.

Съставен от компанията за планиране на пребиваване и гражданство Henley & Partners, Henley Passport Index класира всички паспорти в света въз основа на данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (Iata) и изследователския отдел на фирмата.

Индексът постави Япония на първо място в списъка благодарение на внушителния брой страни, за които японският паспорт предлага достъп без виза, или където е възможно да получите виза при пристигането си: 191.

Сингапур запазва второто си място с резултат 190, докато Южна Корея пада с една позиция и е заедно с Германия на трето място със 189 отворени граници.

Челната петица е "закръглена" от Финландия и Италия на четвърто място (188), а Дания, Люксембург и Испания са на пето (187).

България дели 18-о място с Обединените арабски емирства, като паспортите на двете страни отварят 171 граници. За страната ни това е подобрение, макар че в предишната класация тя беше на 17-о място, но с достъп до 170 държави.

Въпреки че Великобритания и САЩ остават в Топ 10 и споделят осмо място с Норвегия, Гърция и Белгия, това е „значителен спад“ спрямо първото място, което те деляха съвместно през 2015 г.

Д-р Крисчън Х. Келин, председател на Henley & Partners, заяви: „Доминирането на азиатските страни на първите места е ясен аргумент за ползите от политиките на отворени врати и въвеждането на взаимноизгодни търговски споразумения. През последните няколко години виждаме света да се адаптира към мобилността като постоянно условие на глобалния живот", пише "Индипендънт".

Анализирайки исторически данни от паспортния индекс, политолозите от университета в Сиракуза и Университета в Питсбърг откриха силна положителна връзка между свободата на пътуване и други видове свободи, като икономически, политически и лични свободи.

„Подобно на свободата на търговия, държавите, които са на високо ниво по отношение на свободата на инвестиции, обикновено имат по-силни паспорти", казват изследователите.

„Европейските държави като Австрия, Малта и Швейцария ясно показват, че страните с благоприятна за бизнеса среда са склонни да постигнат високи резултати, когато става дума за паспорти. По същия начин, използвайки индекса на човешката свобода, открихме силна връзка между личната свобода и свободата на пътуване".

В дъното на индекса е Афганистан, с чиито паспорт може да се влезе в едва 26 страни. С минимално по-добри резултати  подреждането са Ирак, Сирия, Сомалия, Пакистан и Йемен.
Коментари: 0