Mercedes-Benz показа автомобил, който може да се движи настрани и няма волан

Концепцията е вдъхновена от \"Аватар\"

Mercedes-Benz показа автомобил, който може да се движи настрани и няма волан

Снимка: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz успя да направи автомобил, който изглежда дори по-нелепо футуристичен от Cybertruck на Tesla. На изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас Mercedes-Benz разкри нова концептуална кола, наречена AVTR. Съкращението означава предварително транспортиране на зрението, но също така е препратка към филма от 2009 г. "Аватар", който е вдъхновил естетиката на автомобила.

Режисьорът на "Аватар" Джеймс Камерън е сътрудничил с Mercedes по създаването на колата и дори излезе на сцената при представянето. "Виждам бъдеще, в което продължаваме да се развиваме съвместно с нашата технология ... ще се слеем, ще я усвоим и тя ще стане такава естествена част от живота ни", каза Камерън.

 AVTR е електрически автомобил и може да се кара и настрани, освен напред. Таванът е покрит с 33 подвижни "люспи". Mercedes ги нарича „бионични клапи“ и твърди, че тяхната функция е да комуникират с водача.

"Те могат да общуват с водача и чрез водача с външния свят чрез естествено преминаващи движения във фини жестове", пише Mercedes в изявление за пресата.

Дизайнът на автомобила също се е отказал от волана и на негово място има светещ панел, или "контролно устройство".

„Поставяйки ръката върху контролния блок, интериорът оживява и превозното средство разпознава водача по сърцето и дишането му“, твърдят от компанията.

За разлика от Cybertruck, AVTR е само концептуален автомобил, така че не очаквайте скоро да го видите на пътя.

Коментари: 0