За Иран всички американски военни вече са „терористи“

Техеран прие закон, забраняващ всякаква помощ за военнослужещите на САЩ и партньорите им

За Иран всички американски военни вече са „терористи“

Шиитски мюсюлмани в Индия потъпкаха и изгориха плакат с образа на Доналд Тръмп при протест срещу убийството на Калем Солеймани

Снимка: БТА

2309 ~ 2 мин. четене
Депутатите в иранския парламент единодушно приеха закон, с който всички американски военнослужещи се определят за „терористи“, съобщи Al Jazeera. Причината за този хода е въздушният удар на САЩ в Ирак, при който бе убит върховният ирански главнокомандващ Касем Солеймани.

Солеймани, който беше всеизвестният ръководител на Quds Force, клонът за военни операции в чужбина на ислямската „Революционна гвардия“ (IRGC), бе убит миналия петък при американска атака с дрон край летището в Багдад. Това значително увеличи напрежението между САЩ и Иран, които са отдавнашни врагове, и накара близкоизточната държава да се оттегли окончателно от сключеното през 2015 г. с Вашингтон и Брюксел Ядрено споразумение. Доналд Тръмп оттегли страната си от споразумението в началото на август миналата година.

Според приетия днес закон всички американски военни сили, служители на американското Министерство на отбраната и свързаните с ведомството организации, агенти и командири, както и тези, които са наредили „измъчването“ на Солеймани, са определи за „терористи“.

„Всякаква помощ на тези сили, включително военна, разузнавателна, финансова, техническа, сервизна или логистична, ще бъде смятана за съучастничество в терористичен акт“, гласи иранският закон.

Солеймани трябваше да бъде погребан днес, но заради хаос, довел до смъртни случаи сред събралите се за погребението, опелото бе отложено неизвестно за кога. Associated Press съобщи, че сред множеството, събрало се за погребението на убития в Ирак ирански генерал, е настанала паника и в блъсканицата са били стъпкани до смърт 35 души и са ранени 48. Любителски видеозаписи от мястото на трагедията са заснели хора, лежащи безжизнени на пътя на траурната процесия. Наоколо цари бъркотия и се чуват викове за помощ.
Коментари: 0