Как Унгария прави най-скъпото вино в света

От него се продават само 18 бутилки, като 11 вече са купени

Как Унгария прави най-скъпото вино в света

Снимка: Royal Tokaji

9092 ~ 4 мин. четене

Не може да се отрече, че доброто вино върви с висока цена, но 40 000 долара изглеждат доста. Въпреки това, унгарските винопроизводители Royal Tokaji казват, че тяхното ограничено издание декантер Essencia 2008 си струва всеки цент.

Съществуват само 20 от уникалните 1,5-литрови магнум бутилки, проектирани от унгарския художник Джеймс Каркас, 18 от които са пуснати миналата година, разказва CNN.

Продуктът е описан като „най-скъпото вино в света“ към момента на неговото пускане и макар това твърдение да е трудно да се определи количествено, декантърът Essencia 2008 магнум със сигурност е най-скъпото вино, пуснато за продажба през 2019 г.

Всяка от бутилките, тип гарафа, които се предлагат в лакирана черна кутия, е специално издувана на ръка, което означава, че няма две напълно идентични.

Около 11 вече са продадени, така че изглежда Royal Tokaji ще продаде останалите седем преди датата на изтичане на виното - 2300 г.

Но какво прави тази конкретна реколта толкова ценна?

„Чудо на природата“

Essencia се прави в унгарския винен регион Токай, разположен североизточно от Будапеща, който е популярно еднодневна дестинация за пътуващите, посещаващи столицата.

Сладките вина, произведени тук, зависят от плесен ботритис цинерея, известна като "благородно гниене", която изсушава гроздето на лозата, като превръща гроздовете в нещо, което прилича на кафяви стафиди.

За Essencia се използва само най-доброто грозде от асу (от думата на староунгарски - изсушен), което се приготвя изцяло от сока на плодовете на асу (другите вина, произведени в региона, имат добавено базово вино, за да се разреши сладостта им).

Посетителите могат да организират частни обиколки на винарната, разположена на около два часа и половина път с кола от Будапеща, за да опитат вината.

„Essencia сама по себе си е чудо на природата“, казва Орси Шенткиралий, унгарски професионалист с унгарско вино от Лондон. „Направата е много трудоемка и изисква много години внимателна работа в мазето".

Виното достига само до няколко градуса алкохол, но има много естествена сладост. Толкова е богато, че обикновено се сервира на лъжица, вместо на чаша.

Essencia може да се произвежда само след години с повече или по-малко перфектни метеорологични условия за ботритис. И 2008 г. е особено впечатляваща година.

Необходимо е около килограм "невероятно узряло" грозде от асу, за да се получи само една чаена лъжичка, докато около 20 килограма грозде, превърнало плодовете в асу, се изискват за 37,5 сентилитра бутилка вино, което обикновено съдържа около 3% алкохол.

Въпреки че в събирането на гроздето е включена много работа, процесът на ферментиране е сравнително прост, тъй като "просто го бутилирате и оставяте".

„Винаги винопроизводителят решава кога да бутилираме Essencia“, обяснява Золтан Ковач, генерален мениджър в Royal Tokaji Winery, намираща се в област Токай в Мад. "Може да е след три, четири или дори 10 години. Тази Essencia (2008) е бутилирана след осемгодишно съзряване. Това е леко необичайна Essencia, тъй като има по-голям обем алкохол - около 4%."

Ценна реколта

Това води до подчертан и изключително интензивен вкус, с нотки на мед, кайсия и чай, което е почти непоносимо сладко. Течността е толкова гъста и сиропирана, че често се сервира от лъжица. 

Royal Tokaji е трябвало да получи специално разрешение от унгарското правителство за бутилиране на Essencia в 1,5 литрови контейнери - настоящите закони позволяват само максимален капацитет от 0,5 литра.

„Наистина е единствено по рода си“, казва Чарли Маунт, управляващ директор на Royal Tokaji. "Не знам дали някога ще успеем да го повторим."

Необичайният дизайн на бутилките явно е бил вдъхновен от виното, „бавно капещо от индивидуално набраните плодове асу”.

След като бъдат завършени, бутилките били изпратени до Португалия, където са снабдени с приспособени коркови тапи, преди да бъдат върнати в Royal Tokaji, напълнени на ръка и запечатани.

Според екипа в Royal Tokaji, който беше основан от британския историк на виното Хю Джонсън през 1990 г., един от най-големите успехи на начинанието е фактът, че светът отново говори за унгарското вино.
„Този ​​проект е символ на един от най-големите износи на Унгария“, казва Маунт. „Унгарците са много горди от разнообразието на виното, произведено в страната".

Богато наследство

„Дори в началото на 20 век токайското вино е било най-скъпото вино в света“, казва Маунт.

"Лекарите са го предписвали на своите пациенти. Ако имате късмета да си го позволите, ще ви предпишат чаена лъжичка Essencia сутрин и чаена лъжичка през нощта."

"Папа Пий X го е държал в спалнята си и оцелял много по-дълго от очакванията на мнозина, защото пиел Essencia."

Може би най-известната препратка е в „Дракула“ на Брам Стокър, в който на героя Джонатан Харкър му сервират бутилка токайско вино през първата му нощ в замъка на граф Дракула.

"Essencia е много уникален продукт, който може би е бил привилегията на кралете, но всеки може да потърси и да се наслади на чаша унгарско вино, за да види качеството сам."

Въпреки това, желаещите и можещите да изразходват 40 000 долара за привилегията да притежават тази конкретна бутилка, без съмнение ще бъдат малко.

Луксозният лондонски универсален магазин Fortnum & Mason наскоро закупи една от бутилките, докато колекционер от Пекин е бил първият индивидуален купувач.

„Разбира се, че е скъпо“, признава Маунт. „Но истинските колекционери на вино харчат няколко пъти по толкова [40 000 долара] всяка година за изграждането на перфектна изба.

Въпреки че всички редки реколти се увеличават с времето, Essencia предлага особено привлекателен срок на годност (2300 г.) поради високото ниво на захар и киселинността си.

Това на практика означава, че бутилките почти сигурно ще струват много повече през идните години.

А след като колекционер на вино добави такава бутилка към избата си, колко е вероятно всъщност да я изпие?

Според Маунт първата продадена бутилка е била отворена на парти за китайска Нова година, не дълго, след като клиентът я получил.

„Боли ме, когато нещо просто седи на показ“, казва той. "Виното се прави за пиене. Но също така, бихте искали да го запазите за специален повод.

"Essencia 2008" се предлага на лъжици в различни ресторанти и хотели в Съединените щати и Италия.

Коментари: 0