Японци изпращат уиски в Космоса
Целта е да се провери как се променя вкусът му в условията на безтегловност
~ 1 мин.
Японската компания "Сънтори", известна като един от най-големите производители на алкохолни напитки в Страната на изгряващото слънце, планира да изпрати на Международната космическа станция (МКС) 3 вида, отлежавали съответно 10, 18 и 21 г.
Идеята на компанията е да провери как промяната в гравитацията се отразява на вкуса на уискито, съобщи France Presse. Според производителите условията на борда на МКС - безтегловност и постоянна температура, могат да направят по-мек вкуса на напитката.
На по-късен етап, след "завръщане" на уискито на Земята, дегустатори ще определят дали очакванията им са оправдани. Предвижда се и създаване на научен анализ.
Компанията планира да изпрати уискито в Космоса след около месец, като престоят му на МКС ще бъде 1 година, а някои проби ще бъдат за по-дълъг период.
Представители на "Сънтори" твърдят, че нямат намерение да използват "космическото" уиски за търговски цели.
Идеята на компанията е да провери как промяната в гравитацията се отразява на вкуса на уискито, съобщи France Presse. Според производителите условията на борда на МКС - безтегловност и постоянна температура, могат да направят по-мек вкуса на напитката.
На по-късен етап, след "завръщане" на уискито на Земята, дегустатори ще определят дали очакванията им са оправдани. Предвижда се и създаване на научен анализ.
Компанията планира да изпрати уискито в Космоса след около месец, като престоят му на МКС ще бъде 1 година, а някои проби ще бъдат за по-дълъг период.
Представители на "Сънтори" твърдят, че нямат намерение да използват "космическото" уиски за търговски цели.