За четвърта поредна седмица индексите регистрират загуби

Поредна доза разпродажби беше сервирана в последния ден от миналата седмица

За четвърта поредна седмица индексите регистрират загуби

Снимка: БТА

504 ~ 4 мин. четене
Поредна доза разпродажби беше сервирана в последния ден от миналата седмица. Новината, че Китай ще обложи вноса на американски автомобили в размер на 75 млрд. долара с 25% мито от 15 декември и соята с 5% от 1 септември потопи борсовите индекси дълбоко в червената територия. 

В отговор в серия от туитове американският президент Доналд Тръмп обяви, че Белият дом ще увеличи съществуващите мита върху китайски продукти на стойност 250 млрд. долара от 25% на 30% от 1 октомври. Налозите върху други китайски стоки на стойност 300 млрд. долара, които трябва да влязат в сила от 1 септември, ще са в размер на 15% вместо обявените преди това 10%. 

Президентът „нареди“ и американските компании да започнат незабавно да търсят алтернатива на Китай. Акциите на Apple пострадаха най-тежко със спад от 2.82%, а бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се раздели с 2.37% до 25 628 пункта. Широкият S&P 500 отслабна с 2.59 % до ниво от 2847 пункта, а технологичният Nasdaq приключи сесията с 3% надолу до 7751 пункта. 

Спадът на Dow Jones от началото на август надхвърля 4%. За четвърта поредна седмица индексите регистрират загуби. На седмична база Dow Jones се снижи с около 1%, S&P 500 – с 1.4% от стойността си, а Nasdaq – с 1.8%. Акциите на Nvidia и Broadcom се сринаха с по около 5%, а тези на Caterpillar –  с 3.3%. 

През деня индексите се движеха почти без промяна спрямо предходната сесия, след като гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл произнесе реч на икономическия форум на централните банкери в Джаксън Хоул. Той коментира, че Фед ще направи всичко възможно да подкрепи настоящия икономически растеж. Намеренията на банкерите са „ползите от силния пазар на труда да се прехвърлят към по-слабите сектори и инфлацията да се установи твърдо на равнище от около 2%“. 

На проведената през уикенда среща на G-7 във Франция новоизбраният премиер Борис Джонсън заяви, че Кралството няма да плати целия обем компенсация от 39 млрд. лири, ако няма сделка. Според разговори с юристи, Лондон може да плати едва 9 млрд. паунда. Сумата беше договорена по-рано с Брюксел от Тереза Мей. 

На фона на голямата новина за нова размяна на мита между Пекин и Вашингтон, цената на петрола отново потъна. Европейският бенчмарк Брент поевтиня с 2.13% до 58.88 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI – с 2.53% до 53.95 долара за барел. Златото скочи с 1.92% или близо 29 долара до 1526 долара за тройунция. Най-търгуваната валутна двойка в света EUR/USD отново се изкачи над 1.1130, като отслабването на долара повлече и USD/JPY с близо процент надолу.

Акценти днес

Неработен ден – Великобритания 

В понеделник борсите в Лондон ще останат затворени през целия ден по случай Summer Bank Holiday.

Поръчки на стоки с дълготрайна употреба - САЩ

Акцентът през първия ден от седмица ще падне върху поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ. Очаква се базовият индекс на месечна база да се понижи с 0.2% през юли спрямо ръста с 1% през юни.   

Инструмент на фокус

Apple – Дневна

Акциите на технологичния гигант бяха напът отново да тестват съпротивата при около 220 долара, но в петък претърпяха тежък удар от страна на САЩ и Китай и приключиха сесията до 50-дневната средна, като за кратко през деня се понижиха под нея. Оттук има два сценария: при първия при добри новини днес акциите ще се отдалечат над експоненциалната средна, ще възстановят част от загубите и ще се устремят към 210 долара. При втория спадът ще се задълбочи и ще тества психологическите 200 долара, като при пробив ще очакваме мечките да бъдат ограничени от 200-дневната пълзяща средна. За вход в позиция препоръчваме да се изчака старта на сесията и да се гледа по-нискочестотна графика за прецизиране на момента.

USD/JPY– Дневна

Глобалната несигурност, която се засили през последната година, се вижда ясно на графиката на валутната двойка. Отслабването на щатския долар се засили осезаемо в петък, което изпрати котировките в близост до долната граница на сформирания канал. Очакваме инвеститорите да се насочват все по-активно към активите убежища, каквато е и йената, поради което може да се влезе в къса позиция с цел 103.00-104.00.

Oil US – Дневна

Лекият суров петрол на САЩ се движи между подкрепа и съпротива, сформиращи триъгълник. Забелязва се снижаване на съпротивата, а след петъчното понижение котировките са в близост до дългосрочната подкрепа. Възможно е да се влезе в краткосрочна дълга позиция, но тя би била рискована, ако не е защитена със стоп поръчка, разположена в близост до цената на отваряне. 

S&P 500 – Дневна

По-малко от месец след като се изкачи над 3000 пункта широкият индекс проби 50-дневната експоненциална средна и тя се оказа стабилна съпротива през целия август. Аналогично, но не толкова категорично, 200-дневната ЕМА оказа достатъчно здрава подкрепа на индекса и след петъчните разпродажби след размяната на мита бенчмаркът финишира върху пълзящата средна. Няма да се изненадаме днес разпродажбите да се задълбочат, но очакваме спадът да се ограничи от подкрепата при около 2800 пункта. Разбира се значителни новини биха задълбочили загубите, но при липса на такива очакваме ново отскачане до 50-дневната ЕМА, което може да се използва за краткосрочна спекулация. 
Подкрепи Economic.bg