За ден правителството раздаде още 230 млн. лв.

Само по едно от перата средства ще бъдат за нова антикризисна мярка, чиито критерии не са напълно ясни

За ден правителството раздаде още 230 млн. лв.

Снимка: МС

Антония Симова Автор: Антония Симова

На редовното си правителствено заседание днес правителството одобри общо 230 млн. лв. допълнителни разходи по различни пера и министерства. Най-значителната сума от тях – 100 млн. лв. – е предназначена за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития, както и за увеличаване на студентските стипендии.

Други 85 млн. лв. са предназначени за новата антикризисна мярка, обявена още по-рано през деня от министър-председателя Бойко Борисов. Средствата са предназначени да бъдат изплащани до края на годината на работещи родители, но само ако училищата бъдат затворени или изобщо не бъдат отворени наесен. Критериите за възползване от помощта обаче остават отчасти неясни за доказване.

Други 16 млн. лв. са предназначени по бюджетите на общините за модернизиране на училища и изграждане на нови учебни центрове в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката.

По линия на министерството на отбраната също са отпуснати нови средства – 8.7 млн. лв. за изграждане на корпус към Клиниката по инфекциозни болести в МБАЛ-София ВМА, извършване на основен ремонт на Отделение инфекциозни болести в МБАЛ-Сливен ВМА, включително и изграждане на външен асансьор на отделението, закупуване на съвременна медицинска апаратура и преоборудване на операционните зали в МБАЛ-София ВМА за предотвратяването на разпространението на Covid-19.

Близо 7 млн. лв. правителството отпусна и на Министерството на здравеопазването – за закупуването, доставката, гаранционното и сервизно обслужване на 42 броя линейки с повишена проходимост, както и за закупуване на други материални активи.

Средства в размер на 6 млн. лв. са отпуснати на община Кюстендил – разпределени наполовина за ремонт на уличната мрежа и за ремонт на сгради и съоръжения на Спортен комплекс „Осогово“, Кюстендил. Още 1.1 млн. лв. са предназначени за община Етрополе за ремонтни дейности.

Кабинетът отпусна 4.3 млн. лв. по бюджета на Министерство на земеделието, храните и горите за доставка на 6000 противоградови ракети.

Освен това кабинетът отпуска и 840 хил. лв. за изграждане на спортно съоръжение в дворното място на ОУ „Отец Паисий“ в с. Тополово, община Асеновград. То ще може да бъде използвано както за физкултурен салон, така и за тренировки на отбори, като мотив за инвестицията е изтъкнат фактът, че „в с. Тополово и в околните населени места няма изградена спортна база, която да отговаря на съвременните изисквания за упражняване на спорт“.

Коментари: 0