Забрана на Huawei може да доведе до замяна и на 4G оборудване

Това каза каза Саймън Бейкър, програмен директор „Мобилни телефони за ЦИЕ“ в IDC

Забрана на Huawei може да доведе до замяна и на 4G оборудване

Снимка: БТА

1012 ~ 2 мин. четене
Българските телеком оператори, които ползват оборудване на Huawei в своите мрежи, ще са длъжни да се съобразят, ако марката бъде блокирана у нас на политическо ниво. Това може да означава не само ограничаване на китайските технологии в бъдещата 5G мрежа, но и премахването им от вече изградената 4G такава. Това каза Саймън Бейкър, програмен директор „Мобилни телефони за ЦИЕ“ в анализаторската компания IDC, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Такъв развой на нещата не само ще забави навлизането на 5G услугите, но и ще повиши значително разходите на компаниите, отбелязва експертът. У нас Vivacom например си сътрудничи тясно с Huawei от 2004 г. насам. 

Като цяло Huawei е важен за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) повече, отколкото за Западна, казва още Бейкър. Според него, в желанието си да покажат, че са „близки до американската политика, някои страни от региона може да подкрепят САЩ и също да забранят китайската марка. Бейкър все пак обърна внимание, че дебатът тук все още не е започнал и държавите по-скоро ще изчакат решение на по-високо ниво в ЕС, а операторите, които са част от международни организации, ще се съобразят с корпоративната политика на компанията-майка. 

Междувременно Германия и Великобритания активно проучват въпроса, като не са обявили крайното си решение по въпроса. От Острова пък се чуха слухове, че експертите са намерили начин как да минимизират възможностите за намеса, което пък постави въпроса дали това няма да спъне американските амбиции, като окуражи някои държави да се доверят на британската експертиза.

Евентуална забрана на Huawei ще накара телекомите да потърсят други доставчици на 5G оборудване, а те не са много. Най-големите конкуренти на китайската компания са Nokia и Ericsson, амбиции в тази посока на развитие има и Samsung. 

От техническа гледна точка, подчертава Бейкър, на практика всички 5G устройства крият уязвимости. „Ако Nokia и Ericsson предоставят оборудване за 5G, биха имали същите опасности“, коментира той и допълва, че истинските проблеми на Huawei са със САЩ и са на политическа основа. Американската власт използва най-вече военните си съюзници в НАТО. А страни като Австралия и Нова Зеландия вече казаха, че забраняват китайската марка. 
Подкрепи Economic.bg