Задържаха командир от \"Ислямска държава\" при акция в София

Той е организирал нелегално производство на тютюн за наргиле

Задържаха командир от \
Български гражданин от сирийски произход, който има основно участие във формированията на терористичната групировка "Ислямска държава", е бил задържан при акция на прокуратурата, ГДБОП и ДАНС в София, съобщиха от държавното обвинение, предаде Би Ти Ви. 

Задържани са двама мъже и една жена, които са в ареста с обвинения за две нарушения - незаконно производство и разпространение на тютюн за наргиле и тероризъм.

По данни на службите ръководителят на групата се е установил в България през 2008 г. и е получил българско гражданство. Той се е присъединил към "Ислямска държава" в Сирия през 2013 г. Според информацията е взимал активно участие в бойните действия и е имал ръководни функции. 

Твърденията се основават на автентичен документ от ИДИЛ, намерен в арестувания, който му позволява да преминава свободно в зоната на сражения. 

През 2016 г. той се връща в България, но е продължил да поддържа връзки с "Ислямска държава". Организирал е престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле, като дейността е била основен източник на финансиране за джихадиста. 

При акцията на спецслужбите са открити около 3 тона нарязан тютюн и машини за опаковане на готовата продукция. Те са намерени в популярното преди години столично заведение "Вагон-ресторант", откъдето са били превозвани в няколко склада в София за пакетиране от нелегално наети работнички от ромски произход. Част от продукцията е била предназначена за чужбина - Холандия, Германия и Франция. 

Тютюнът е обработван без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания. 

Коментари: 0