Заев определи референдума за името като „явен успех“

Македонският премиер обяви, че няма намерение да подава оставка

Заев определи референдума за името като „явен успех“
Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Заев определи референдума като явен успех, след като "огромно мнозинство" от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумението с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО.

„Нямам намерение да напускам, мой дълг е да остана", каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли. Той заяви, че ще "продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС".

Премиерът не спомена избирателната активност, но обяви референдума за "демократичен успех", изтъквайки, че допитването е "консултативно" и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.

Заев призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на споразумението, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени. Той подчерта, че "няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка".

По последни данни 91 процента от гласувалите на референдума са одобрили споразумението за промяна на името, а избирателната активност е била 36 процента при необходими 50 процента, за да бъде гласуването валидно.
Коментари: 0