Заев: Помощта на България отвори пътя на Македония към ЕС

В неделя предстои референдумът за промяна на името на страната

Заев: Помощта на България отвори пътя на Македония към ЕС

Снимка: БТА

768 ~ 1 мин. четене
Приятелството и помощта на България са оказали съществена роля в разрешаването на дългогодишния спор с Гърция за името на Македония, а и са отворили пътя на западната ни съседка към Европейския съюз (ЕС). Това каза министър-председателят на Македония Зоран Заев, предава БНТ. 

С тези думи в Тетово премиерът сложи край на агитационната кампания преди референдума за Договора с Гърция, който ще се проведе на 30 септември. В неделя македонските граждани ще дадат своето мнение за новото име на държавата. Изходът от гласуването ще очертае и бъдещето на Македония по пътя към ЕС. 

До Договора за смяна на името се стигна по-рано тази година. Той цели да реши дългогодишния спор с Гърция, която претендира, че Македония е име на географска област и не бива да е такова и на държава. Южната ни съседка е категорична, че ако Скопие не завърши реформата, тя ще блокира пътя на страната към ЕС и НАТО. 

Резултатът от референдума обаче е несигурен предвид острата съпротива срещу преименуването на държавата на Република Северна Македония от страна на националистическата съпротива. 

Подкрепи Economic.bg