Загубили сме 82 млн. лв. от руското ембарго

Най-добре е санкциите да отпаднат, заяви министър Десислава Танева

Загубили сме 82 млн. лв. от руското ембарго

Снимка: Стоян Йотов

82 млн. лв. са загубите за българското земеделие от руското ембарго, обяви пред БНР земеделският министър Десислава Танева.

„44 млн. лв. от тях са в млечния сектор, 22 млн. в плодове и зеленчуци, останалите в сектора на месата и преработката. Преките сделки, които щяхме да имаме през последната година, ако не беше това руско ембарго, са на стойност около 10 млн. евро. Най-доброто решение е тези санкции да отпаднат“, категорична бе Танева.

Министърът анонсира европейските мерки за справяне с проблема. „На 7 септември се свиква специален съвет на министрите на земеделието само на тема мляко и мерки за подкрепа. Надяваме, че искането, което сме заявили още през декември, ще бъде удовлетворено по някакъв начин, за да компенсираме доходите“, обясни  тя.

Министър Танева коментира също и петъчните протести на земеделците. Според нея вероятно е имало по-приемлив вариант за всички страни за въвеждане на контрол върху риска от контрабандата на гориво.

„На практика става въпрос за т.нар. ведомствени бензиностанции, които в по-голямата си част са бензиностанции, изградени по времето на т.нар. ТКЗС-та, когато земеделската земя се обработваше под тази форма. След това тези ведомствени бензиностанции станаха обекти, с които земеделските производители зареждаха машинния си парк за дейностите си. Техният режим не е приравнен на изискваният и условията, на които отговарят т.нар. търговски бензиностанции“, обясни земеделският министър.

„Министерство на финансите предприема всички мерки за ограничаване на контрабандата. Със сигурност трябва да знаем обаче, че не земеделието и не този сектор я провокира“, категорична бе Танева.

Според нея трябва да има разграничение по отношение на обемите на вкопаните цистерни на ведомствените бензиностанции. До края на август трябва да влезе в сила изравняването на контролния режим от страна на държавата и на изисквания за експлоатация на всички обекти, в които се продава гориво, завърши тя. 

Коментари: 0