Започва ключова за Brexit среща на евролидерите

Тереза Мей очаква разговор с Доналд Туск

Започва ключова за Brexit среща на евролидерите

Снимка: БТА

Днес в Брюксел ще се проведе среща на европейските лидери, която ще е от ключово значение за Великобритания и преговорите за излизането ѝ от ЕС. Срещата идва след най-силния, но неуспешен, опит от миналата седмица на преговорните екипи от Брюксел и Лондон да постигнат пробив за споразумение по Brexit.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче побърза да полее със студена вода надеждите, че днес може да се постигне някакъв значителен напредък по темата. Според него няма почва за оптимизъм, че това ще се случи.

Туск също така призова британския премиер Тереза Мей да представи конкретни предложения, които да сложат край на безизходицата, в които се намират преговорите между ЕС и Великобритания какви да са политическите и икономическите им отношения след 29 март догодина.

От кабинета на Мей същевременно заявиха, че споразумение с Брюксел може да се постигне, само ако правителството остане единно и силно. На въпрос дали британският лидер ще представи някакви конкретни предложения на днешната среща, както иска Туск, говорителят на Мей заяви: „Премиерът представи своята позиция в понеделник. Тя очаква разговор на с него (Туск) в сряда“.
Коментари: 0