Пенсионерите излизат на протест днес

Те ще настояват за преизчисляване на пенсиите през втората половина на 2019 г. и за приемане на закон за възрастните хора

Пенсионерите излизат на протест днес

Снимка: Economic.bg/ Архив

Пенсионерските организации излизат на протест от 11 ч. пред Министерския съвет с настояване пенсиите, които ще се дават след 1 юли догодина, да бъдат преизчислени.

„Предлагаме да се преизчислят пенсиите спрямо средния осигурителен доход за предходната година, с отчитане на инфлацията и минималната работна заплата – това е около 308лв.“, обясни пред bTV ген. Васил Върбанов от инициативния комитет на протеста.

Той добави, че недоволните ще настояват също да има повишение на инвалидните пенсии и да се отмени параграф 6 от Кодекса за социално осигуряване, защото дели хората на групи и ги дискриминира. Ще бъде поискано и да приеме специален закон за възрастните хора в страната.

Според излизащите на протест повишаването на тавана на пенсиите до 1200 лв. не е достатъчно, защото отново ще има ощетени пенсионери. „Това е поредният митинг, в който ние ще участваме, след като не чуват нашите искания, на нашите бащи, които са построили България. Следователно ние решихме да се обединим с военните и всички пенсионерски структури в страната, за да можем да постигнем резултати. Не може един пенсионер да живее с 200 лв. пенсия, като дава половината за лекарства“, коментира председателят на Съюза на пенсионерите Валентина Николова.
Коментари: 0