Започва процесът по импийчмънт срещу Доналд Тръмп

От днес стартират заседанията в третия в историята на САЩ опит да се свали президентът на страната

Започва процесът по импийчмънт срещу Доналд Тръмп

Снимка: БТА

1624 ~ 1 мин. четене

Във Вашингтон ще бъде даден ход на процеса по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. След като миналата седмица в Сената бяха внесени обвиненията, днес сенаторите ще обсъждат резолюция за правилата на процеса, съобщава БНР. Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт и възпиране работата на Конгреса.

От днес започват исторически заседания по третия импийчмънт на американски президент в историята на САЩ. Сенаторите ще влязат в ролята на мълчаливи съдебни заседатели, които ще спазват строги правила на поведение. Те трябва безпристрастно да решат дали при разговора си с украинския президент през лятото Тръмп е оказал натиск за лични облаги и дали е попречил на последвалото разследване и най-вече - дали тези обвинения са причина за отстраняването му от поста.

Привърженици на Тръмп казват, че той е в процедура по импийчмънт за неща, които не са се случили, а за неговите опоненти при същите обстоятелства обикновен съд би издал за минути присъда „виновен“.

За самия президент процесът е дело на обсебени от мисълта да го отстранят демократи. Той настоява, че не е прекрачвал законите и заклеймява процеса като „лов на вещици.“ 

За да бъде Тръмп отстранен, е необходимо мнозинство от 2/3 в Сената. 

Президентът е убеден, че републиканското мнозинство там ще му помогне. В Twitter той написа „Не съм виждал досега Републиканската партия толкова силна и обединена. Благодаря ви!“

Коментари: 0