Започва разследване срещу френски министри и здравни служители

Полицията претърсва жилищата им по обвинения за „забавени” реакции в борбата с коронавируса

Започва разследване срещу френски министри и здравни служители

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Френската полиция нахлу в домовете на висши държавни и здравни служители като част от разследване за това как правителството се справя с кризата около COVID-19, пише BBC. Домът на министърът на здравеопазването Оливие Веран беше една от локациите на полицията, както и на директорa на националната здравна агенция Жером Саломон.

До акцията се стигна след редица подадени жалби от страна на заразени лица, които обвиняват правителството в „забавени” мерки и за начина за справяне със ситуацията. Управляващите се сблъскаха с критиките, че оборудването в болниците недостига и реакцията с цел овладяване и локализиране на заразата е била ненавременна.

Премиерът Жан Кастекс също е разследван, пише още медията, както и неговият предшественик Едуар Филип и предшественикът на г-н Веран - Агнес Бузин.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон обяви вчера вечерен час, който ще важи за столицата Париж и предградията му, както и за Марсилия, Лион, Лил, Сент Етиен, Руан, Тулуза, Гренобъл и Монпелие. Засягайки около 22 милиона души, той ще се прилага в продължение на четири седмици, а правителството планира да го разшири до шест. На гражданите се забранява да излизат между 21.00 – 06.00 ч.

Според президента тази мярка ще спре хората да посещават рисковите места, като барове и ресторанти. При нарушение гражданите ще бъдат глобявани със 135 евро.

Коментари: 0