Дончев прави „тайния клиент“ задължителен за администрациите

Задължителни за всички администрации стават и анкетите

Дончев прави „тайния клиент“ задължителен за администрациите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Всички държавни администрации вече ще бъдат задължени да провеждат анкетни проучвания и да провеждат перманентни консултации със служителите. Освен това задължителна става и проверката на качеството на административното обслужване чрез наблюдение по метода на „таен клиент“.

Тези промени в Наредбата за административното обслужване предлага вицепрезидентът Томислав Дончев. От днес стартира едномесечен период на обществено обсъждане на промените, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Измененията в Наредбата за административно обслужване ще дадат възможност на администрациите да усъвършенстват качеството на обслужване чрез постигане на допълнителни собствени стандарти - за местоположение на центъра за обслужване, осигуряване на паркинг, онлайн комуникация с потребителя, онлайн проверки на статуса на услугата както и възможност за обслужване в извънработно време, обясняват още от пресслужбата на МС.

Припомняме, че в края на месец юни Министерският съвет възложи на фирмата "СМТ България" ЕООД да направи проверки по метода „таен клиент“ на 13 администрации в България. Проверката установи нередности при предоставянето на административните услуги в България - а именно дълго чакане на опашки, нелюбезни служители и изискване на ненужни документи.

Освен че част от администрацията има проблем с отзивчивостта, тайните клиенти откриха, че от гражданите се изискват документи, които не са необходими по закон, обясни Здравко Сечков, представител на фирмата изпълнител на проекта.

"Най дълго време за получаването на услуги имаме регистрирани в столичният КАТ при явяването на услуга "Подмяна на свидетелство за правоуправление на МПС" - шест часа. "Администрациите имат месец, за да отстранят проблемите", каза Красимир Божанов, директор на дирекция "Модернизация на администрацията" в МС.
Коментари: 0