Защитни очила за далечно виждане

Лабораторията за бързо прототипиране в София Тех Парк и „Арексим Инженеринг” дават добър урок как рискът печели

Защитни очила за далечно виждане

Снимка: София Тех Парк

1304 ~ 3 мин. четене
Автор: Яна Колева

Възможно ли е само за 12 дни един български завод да реорганизира производството си и от компоненти за автомобилната, електромеханичната и козметичната индустрия да премине към изработването на най-висок клас защитни очила и шлемове? Отговорът е: Да, „Арексим Инженеринг“ в Смолян успя да направи това. Но как?

Родени от липсата

Когато през март в България се очерта недостиг на предпазни средства срещу коронавируса за българските медици, на среща с учени и представители на бизнеса министърът на икономиката Емил Караниколов отправя апел някой да се заеме с тяхното производство. Поф. Георги Тодоров, ръководител на Лабораторията за 3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти към София Тех Парк, вижда в това шанс за натрупания професионализъм и веднага сформира екип, който да разработи предпазни очила и шлемове. Вносните са били китайско производство, но са имали много недостатъци. И преди учените да се заемат с направата на прототипи, те коментират с медицински специалисти, които ползват чужди аналози, какви характеристики трябва да има новият продукт. И само за два дни всичко е готово.

Първи на Стария континент

„Арексим Инженеринг” съществува от 20 години и тези защитни очила са нейният първи собствен продукт. Той е „рожба” на пандемията, но и след нейния край няма да стане ненужен, тъй като има широко приложение отвъд лечебните заведения. В цяла Европа няма такъв производител. Последната фабрика за ски очила на Стария континент е била в Италия, но преди девет години е преместена във Виетнам. Сега обаче с този продукт смолянската фирма може да влезе на нови пазара, които довчера са били изцяло недостъпни. Висококачествените защитни очила ще бъдат патентовани. Интелектуалната собственост се държи от екипа, който включва учени от София Тех Парк, Техническия университет в София и двама представители на „Арексим Инженеринг”.

Скоростта е решаваща

 „Технологиите за бързо прототипиране помагат в съвсем кратки срокове да се създават нови продукти за пазара. Те се тестват, преди да бъдат въведени в серийно производство. Тази технология е полезна и когато трябва да се направи единичен продукт или изделие в малки серии, съобразено с конкретни особености на клиента. В извънредни ситуации поддоставчиците може да останат без поръчки, тогава те или спират, или търсят нови възможности” – коментира проф. Георги Тодоров. Ако имат идеи за нови продукти, на помощ идва бързото прототипиране, тъй като при екстремни обстоятелства скоростта от идеята до пазара е от решаващо значение. Екипът на проф. Тодоров не е специализиран продуктово, а технологично. Това дава достъп до лабораторията за широк спектър от бизнеси, разбрали, че в моменти на подобни трансформации ключови за успеха са иновациите и бързото им изстрелване до пазара.

Ориентири в мъглата

Защитните очила са продукт, роден от добрата синергия между държавата, учените и бизнеса. Просто в точния момент всичко необходимо е било налице. В кризисна ситуация повечето фирми нямат куража да се заемат с нещо изцяло ново и се оставят течението да ги отнесе. „Арексим Инженеринг” обаче успя да прогледне в мъглата на пандемията и сега е добър пример за „Риск печели”. Те са разбрали урока, че българската индустрия трябва да се стреми към по-висока добавена стойност, което би я приближило до сърцето на пазарите, вместо да стои на опашката на веригата. Ето и един от изводите на проф. Тодоров: „Кризата отваря кратките пътища към големите пазари, които иначе са недостъпни. Иновативни продукти с висока добавена стойност ще дадат преднина на българските компании в новата конкурентна реалност”.

Има начин

Пандемията заключи много врати, но отваря нови прозорци. Най-предприемчивите ще намерят начин да излязат от ситуацията, другите ще берат последствията. Сега е моментът българският бизнес да открие нови територии чрез нови ниши, в които той предлага решения. Отново дойде времето на най-изобретателните, готови да скочат в неизвестното.

Подкрепи Economic.bg