Затворници ще спасяват палмовата индустрия в Малайзия

Страната изпитва остър недостиг на работници и производителите прибягват до нестандартни варианти, за да спасят реколтата

Затворници ще спасяват палмовата индустрия в Малайзия

Снимка: Pixabay

Кризата с коронавируса тласна индустрията на палмовото масло в Малайзия към толкова тежка криза от гледна точка на работници, че се налага компаниите да използват затворници, пише Bloomberg. Производителите на тропическо масло достигат до затворническите килии в търсене на местни жители за работа в палмовата индустрия, която се смята за мръсна, трудна и опасна, според Малайзийската асоциация на палмовото масло - група производители, която представлява 40% от засадените с палми площ в страната.

„Нашите затвори са препълнени“, каза по телефона от Куала Лумпур главният изпълнителен директор на Асоциацията Нагиб Уахаб. „Има хиляди хора, затворени за малки престъпления. Това е целевата група, която разглеждаме.“

Малайзийските производители на палмово масло наемат затворници от 2016 г., разказва Нагиб, но търсенето се засилва, тъй като коронавирусът изостря недостига на работна ръка. Малайзия, най-големият производител след Индонезия, вече изпитваше недостиг на около 36 000 работници преди пандемията. Сега този дефицит се е повишил значително, което означава, че страната може да загуби до 30% от потенциалната продукция.

„Възходящите цени, на които сме свидетели сега, не могат да бъдат напълно използвани и това ще бъде голяма загуба както за индустрията, така и за правителството“, каза Нагиб. Бенчмарк фючърсите в Куала Лумпур са скочили с почти 50% от нивото им през май.

Липсата на работници тормози малайзийските производители от години. Въпреки стимулите, като безплатно жилище, електричество и социални удобства, местните жители избягват трудоемкия процес на събиране на палмови плодове, като тласкат индустрията към търсене на работници отвън – от Индонезия, Бангладеш и Индия. Според Нагиб сега зависимостта от чуждестранна работна ръка е повече от 80%.

Но тъй като политиките за блокиране ограничават пътуванията в много части на региона, а правителството на Малайзия изглежда ще ограничи наемането на работници мигранти, производителите на палмово масло нямат голям избор. Индустрията се обръща и към центровете за рехабилитация на наркозависими за потенциални работници.

„Както никога досега, в именията и фермите са издигани билбордове, реклами се пускат в медиите, интензивна е ангажираността с властите за примамването на местните жители се извършва редовно“, каза Нагиб. „Резултатът е ограничен, но не губим надежда. При липса на успех може да се наложи да помолим правителството за помощ.“

Коментари: 0