Завод за авто климатични инсталации откриха в Божурище

За 5 г. ще бъдат назначени до 500 работници

Завод за авто климатични инсталации откриха в Божурище

Снимка: www.president.bg

3785 ~ 2 мин. четене
Германската компания "Бер-Хелла Термоконтрол" откри днес завод за производство на уреди за управление на климатични инсталации за автомобили в индустриалната зона в Божурище.

Инвестицията, която е първата в икономическата зона, е за над 40 млн. лв. Планира се освен производствена дейност, тук да бъде един от световните развойни центрове на компанията. В момента в завода работят 120 служители.

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на икономиката Божидар Лукарски присъстваха на прерязването на лентата. Държавният глава посочи, че случващото се в индустриалната зона е доказателство за новата визия на България, която иска да бъде добро място за правене на бизнес и която ще даде всичко от себе си, за да може инвеститорите да се чувстват комфортно, а българите със своя талант и добро образование ще свършат останалото.

Плевнелиев подчерта голямата динамика в икономическите отношения между България и Германия - за последните 10 години стокооборотът е умножен седем пъти. Днес Германия е най-големият търговски партньор на страната ни. Радваме се на новата вълна германски инвестиции в България - световно качество, продукти на световно ниво, произведени тук, посочи Плевнелиев. Той отбеляза и развитието на българския автомобилен клъстер, създаден само преди три години, който днес е динамично развиваща се организация с нови фабрики и със създадени нови работни места. За нас това е доказателство, че сме на прав път, посочи президентът.

Посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман посочи, че една успешна инвестиция привлича нови инвестиции. Той отбеляза, че голямо предимство на България за инвестиции е членството в ЕС, както и други положителни фактори, които я правят атрактивна, но остават и неща, върху които трябва да се работи. Реформи са необходими, за да може да бъде изпълнен икономическияпотенциал, който българското членство в ЕС носи, каза дипломатът.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски изтъкна факта, че България е успяла да се пребори с други седем страни в Източна Европа за инвестицията и допълни, че това е доказателство за потенциала на страната ни. Министърът заяви, че правителството има волята и е решено да работи за подобряване на условията за бизнес в България. По думите му несъмнено трябва да се работи и за съдебната реформа. Невъзможността да се гарантира върховенство на закона и да се пресекат корупционните практики е сред най-често посочваните от чуждестранните инвеститори недостатъци на страната ни, отбеляза Лукарски и изрази надежда, че това скоро ще се промени. 

Томас Шулте, изпълнителен директор на германската компания, каза, че отличната подкрепа, която са получили от българското правителство и местната власт, и квалифицираните български работници са довели до решението да инвестират в България. Планира се от произведените тук уреди в следващите 4-5 години компанията да реализира оборот до 200 млн. лв., да назначат 500 работници и да направят допълнителни инвестиции за повече от 50 млн лв.
Подкрепи Economic.bg