Зелен сертификат: и срещу антигенен тест

Зелен сертификат: и срещу антигенен тест

Снимка: Красимир Свраков

10801 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Зелен сертификат

От понеделник, 25 октомври, всички български гражданите, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя зелен сертификат. Това обявиха от Министерството на здравеопазването, след като през последните дни се зароди масово недоволство в обществото, че много преболедували не могат да се сдобият със сертификат, въпреки че имат повече антитела, отколкото ваксинираните хора.

Така те неправомерно са ограничени от достъп до кафенета, ресторанти, кина, молове и др. обществени места и социални събития.

От министерството напомнят, че валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната, за нуждите на държавния здравен контрол. Такива сертификати могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установено с PCR или антигенен тест.

Днешното решение се базира на становищата на експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология, се казва в съобщението.

Подкрепи Economic.bg