Зеленски отвърна на Путин, дава украинско гражданство на руснаците

Новият украински президент определя режима в Русия като авторитарен и корумпиран

Зеленски отвърна на Путин, дава украинско гражданство на руснаците
4241 ~ 1 мин. четене
Руският президент Владимир Путин не бива да очаква, че много украинци ще приемат предложението му за руски паспорти, заяви избраният за президент на Украйна Володимир Зеленски. Наред с това той предложи украинско гражданство на руснаците, предаде Reuters.

Путин каза вчера, че Москва обмисля да предложи на всички украинци издаване на руски паспорти по бърза процедура. Това вероятно ще разгневи някои политици в Украйна, която от 2014 г. е във война с проруските сепаратисти в източните райони.

„В Украйна разликата е фактът, че ние, украинците, имаме свобода на словото в нашата страна, имаме свободни медии и интернет“, написа Зеленски във Facebook. „Ние ще дадем украинско гражданство на представители на всички народи, които страдат от авторитарни и корумпирани режими. На първо място на руснаците, които днес вероятно страдат най-много“, добави той.

Руският президент каза преди няколко дни, че иска да узнае позицията на Зеленски за конфликта в източна Украйна. Путин имал впечатлението, че Зеленски няма да изпълнява Минските споразумения от 2015 г. въпреки умората на украинците от войната.

Зеленски каза, че е готов да води преговори, но предупреди Русия да не се опитва да говори на Украйна и на украинците „на езика на заплахите, на военния и икономическия натиск“. „Това не е най-добрият път към прекратяване на огъня и деблокиране на Минския процес“, каза новоизбраният за президент на Украйна. „Ние сме готови да обсъждаме нови условия за съвместно съществуване на Украйна и Русия. С уговорката, че истинска нормализация ще настъпи само след пълното вдигане на окупацията. И от Донбас, и от Крим“, добави Зеленски.
Коментари: 0