„Земята на вулканите“ вече добива биткойн с чиста енергия

Ел Салвадор следва стъпките на дръзкия си криптоексперимент

„Земята на вулканите“ вече добива биткойн с чиста енергия

Снимка: Twenty20

2717 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Биткойн авантюрата на Ел Салвадор

Ел Салвадор вече е добил биткойн за няколкостотин долара чрез използването на възобновяема геотермална енергия от вулкан. Това е ключов момент от експеримента на страната с криптовалутата, който цели да утвърди токена като ефективно платежно средство и така да раздвижи слабата икономика.

По-рано през седмицата президентът Наиб Букеле публикува 25-секундно тийзър видео в Twitter, с което открехна завесата към сгушените в горите съоръжения. В петък пусна нов пост, с който информира, че в захранваната от тях експерименталната криптоферма вече са добити 0.00599179 биткойна, равняващи се на 269 долара спрямо моментния курс.

Букеле заложи политическото си бъдеще на цялата тази дръзка биткойн авантюра. В началото на септември страната му стана първата в света, въвела токена като официално платежно средство – противоречив ход, който едни определят като смел и интересен, други като безразсъден и опасен. Международните институции алармират за потенциални проблеми за икономиката, а бедните и финансово неграмотни салвадорци се тревожат, че съвсем може да останат без пари.

Нароченият за „биткойн диктатор“ президент обаче е убеден, че промяната ще помогне за привличането на инвестиции, за повишаването на БВП и интеграцията на гражданите, повечето от които нямат банкови сметки.

Когато през юни лансира законопроекта за официализирането на биткойна, Букеле обяви и плана си за съоръжения със „100% чисти, 100% възобновяеми източници с нулеви емисии“, чрез които Ел Салвадор сама да добива монети. Тогава той възложи на държавната геотермална електрическа компания LaGeo SA de CV да разработи и задейства проекта. Скоро стана ясно, че инженерите са изкопали нов кладенец, около който след това започна изграждането на криптоминьорски център.  

Страни като Исландия отдавна използват геотермална енергия за добив на биткойн. Ел Салвадор пък е известен като „земята на вулканите“ и би било неразумно да не се възползва от природните си дадености. Близо една четвърт от вътрешното производство на енергия вече идва по тази линия, сочат официалните данни.

Ходът на Ел Салвадор е добре дошъл за биткойн ентусиастите и мащабния дебат за екологичните последици от добива на криптовалутата.

Подкрепи Economic.bg