Жените работят 2 месеца в годината без заплата, твърди Еврокомисията

ЕК предлага инициативи, с които да се сложи край на различното заплащане между половете

Жените работят 2 месеца в годината без заплата, твърди Еврокомисията
От 3 ноември жените в ЕС няма да получават заплащане за труда си през тази година, съобщи Европейската комисия. Разбира се, това е условно и иска да покаже разликата в заплащането, което съществува между мъжете и жените, съществуващо по обективни и субективни причини.

Еврокомисията смята, че жените продължават да печелят по-малко от мъжете за една и съща работа. Те базират своето заключение на данни от Евростат. Разликите се обуславят от различни фактори - като преобладаващото мъжко присъствие в по-високоплатени сектори на икономиката, необходимостта жените да използват повече неплатен отпуск заради децата, както и заради майчинството.

Така се получава, че в ЕС жените получават средно 16.2% по-малко, отколкото мъжете.

"Жените и мъжете са равни. Това е една от основополагащите ценности на ЕС", заявиха еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Йоурова, еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност Мариане Тисен и заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. "Жените действително все още работят без заплата два месеца всяка година в сравнение с колегите си мъже. Вече не можем да приемем тази ситуация ", допълват те в общо комюнике.

Еврокомисарите призовават европейските законодатели и страните членки да одобрят предложените инициативи от Европейската комисия, които целят да се преодолее разликата в заплащането между двата пола, например чрез подобряване на правата на работещите родители.

В ЕС 36% от мъжете твърдят, че не искат да си вземат отпуск по бащинство или че не са мислили за това, докато 19% от жените дават същия отговор, се посочва в допитване "Евробарометър", направено по поръчка на Европейската комисия.

Една трета от мъжете в ЕС не са могли да вземат отпуск по семейни причини миналата година и само 40 процента от мъжете са ползвали или са имали намерение да ползват отпуск по бащинство. Това не е нито честно, нито може да продължава така, отбелязаха еврокомисарите, като цитираха резултатите от допитването. 
Коментари: 0