Жените са по-коректни платци от мъжете

Българите отново \"се събуждат\" за теглене на кредити, сочи проучване на ЕОS Матрикс

Жените са по-коректни платци от мъжете
3635 ~ 2 мин. четене

Проучване на EOS България върху навиците за плащане на мъжете и жените сочи, че след стагнацията последните години, хората отново се “събуждат” за теглене на кредити и продължава тенденцията младите да бавят плащанията си най-много, поради неправилно преценени възможности.

Резултатите от дълбочинни интервюта с над 5000 мъже и жени за навиците им за плащане потвърждават определени психологически различия между половете. Не е учудващо, че жените са по-коректни платци от мъжете, което се дължи от една страна на факта, че са по-отговорни към семейството и се страхуват повече за бъдещето, и от друга, че като цяло дамите взимат по-малки кредити от мъжете и затова по-лесно ги обслужват. Но при равни по размер високи дължими суми, жените са по-съвестни платци от мъжете, въпреки че получават по-ниски доходи.

Ясно е и възрастовото деление - младите мъже и жени под 30 години най-много бавят плащания, което е обяснимо с факта, че имат високи изисквания към живота, но все още им липсва опитът, спрямо който да направят трезва преценка на възможностите си. Друга характерна група на некоректни платци е тази на мъжете над 50 години – те са тези, които са заемали високи позиции преди кризата или са имали собствен бизнес, но при стагнацията на икономиката започват да имат сериозни финансови затруднения, които продължават и днес. При жените не се наблюдават особени различия спрямо останалите възрастовите групи.

Интересни са данните по местоживеене, които сочат, че дамите от Варна най-трудно плащат дълговете си, за разлика от техните “колежки” от Пловдив и Стара Загора, които се нареждат в графата “отличници” и най-коректни платци.

Още по-любопитен е профилът на платците спрямо зодиите, особено като се вземе предвид, че жените лъвове, считани за една от най-борбените и стабилни зодии, са сред най-лошите платци, докато въздушните близнаци, най-често обвинявани в безотговорност и вятърничавост, са сред най-добросъвестните. При мъжете раците “дават назад”, когато дойде време да покриват задължения, докато стрелците “стрелят точно и навреме” и са най-коректни.

Подкрепи Economic.bg