Златото върви към най-големия си седмичен скок от 2008 г.

Затруднените вериги за доставки вече удрят и златото

Златото върви към най-големия си седмичен скок от 2008 г.

Снимка: Pixabay

1184 ~ 2 мин. четене

Златото се насочва към най-големия си седмичен скок от 2008 г. насам, като вече влиза в групата на рисковите активи, сред които и акции, тъй като инвеститорите претеглят въздействието на масивните парични и фискални стимули за икономиките, засегнати от вируси, и затрудненията на пазара на физически кюлчета, които разтърсиха търговията, предава Bloomberg.

Каналите за доставка на физическо злато са "задушени", като някои рафинерии вече са затворени, а полетите - отменени. Това ограничава капацитета на продавачите да изпълнят ангажиментите си за доставка на метала. Затрудненията доведоха до несигурност дали в Ню Йорк всъщност има достатъчно злато, което инвеститорите да закупят.

„Заглавията популяризираха притесненията относно способността да купувате и доставяте физическо злато. Тези опасения са в много отношения оправдани, но нека да видим дали предстоят още по-тежки спирания на доставките“, се казва в бележка на RBC Capital Markets.

Ключовите играчи на световния пазар работят заедно за улесняване на физическата доставка, макар че се съобщава, че много от дилърите нямат налично злато, заявиха още от RBC. Въпреки че тези опасения вероятно се увеличават с преувеличените ценови движения, положителните за златото условия може би не са приключили.

Злато се търгуваше за 1624,30 долара за унция в 8:52 ч. българско време, което би му донесло седмична печалба от 8.4%.

Сред признаците на затруднения на пазара е и единствената рафинерия за злато на африканския континент - Rand Refinery Ltd. в Южна Африка, която спря да доставя кюлчета до Лондон поради липса на търговски полети.

Ролята на златото като убежище придобива все по-голяма сила, тъй като се появяват все повече доказателства за икономическата болка, причинена от пандемията. Общо 3.28 млн. души са подали заявки за помощи за безработица през седмицата до 21 март, което е в пъти повече от предходната. Според много икономисти страната навлиза в рязка рецесия.

„Рекордният брой на исканията за безработни в САЩ е много положителен за поскъпването на златото и очакванията за по-нататъшно стимулиране трябва отново да повишат цените“, твърди директорът на Commtrendz Risk Management Services.

Цените на други основни ценни метали също скочиха тази седмица: среброто се повиши с 15%, платината се покачи с 22%, а паладият скочи 46%. Загрижеността за доставките нараства за двата метала от платиновата група, тъй като мини се закриват в Южна Африка по време на липсата на полети.

Коментари: 0