Красен Станчев: Фискалният резерв на България ще бъде изчерпан за 140 дни

При въвеждането на нови мерки срещу коронавируса вече трябва да се мисли за всички, а не за отделни сектори

Красен Станчев: Фискалният резерв на България ще бъде изчерпан за 140 дни

Снимка: Economic.bg

5402 ~ 2 мин. четене

До момента дневните преки загуби в българската икономика заради мерките срещу коронавируса Covid-19 възлизат на 50 млн. лв., което означава, че целият фискален резерв на България ще бъде изчерпан за 140 дни. Това коментира по БНР основателят на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев и добави, че това са неговите сметки. 

„Има и загуби, които не се виждат. На ден т.нар. „правителствени услуги“, които са задължение на гражданите, са 151 хиляди. Между тях има неща, които са свързани с бизнеса – всякакви строителни разрешителни, свързани с ток, вода и прочее. Всичките тези неща в момента не работят, поради простата причина, че хората, които трябва да предоставят тези услуги, не работят“, обясни той.

Според него трябва да се вземат мерки държавната и общинската администрация, териториалните администрации на централните органи да работят. Само в строителството в момента подлежат на завършване 1500 сгради. На риск е изложен бизнес за 4 млрд. лв., като 800 млн. от тях са само в строителството.

По повод мерките срещу разпространението на коронавируса в България според икономиста работят тези решения, които се случват от само себе си. Когато оборотът, приходът, на почти всички фирми се понижи с една четвърт, то тогава, естествено, спират плащанията по кредити и други задължения, спира дейността на колекторските агенции, защото няма какво да съберат, и спират плащанията на данъци от страна на гражданите.

Именно затова, при въвеждането на каквито и да било нови мерки занапред, независимо коя партия ги предлага, трябва да се подхожда с презумпцията, че ще бъде засегнато цялото българско общество, всички бизнеси.

„В момента всички са засегнати. Всяка една политика трябва да бъде равна към всички, защото иначе се получава така, че всеки дърпа чергата към себе си и се помага не на тези, които са най-много в нужда, а на тези, които са най-добре организирани, най-високо могат да говорят, имат право на "първа брачна нощ с правителството“, обясни Станчев.

Според икономиста засега от компенсаторните мерки не с обхванати най-рисковите групи: „Това в момента го няма. Очевидно е, че някои хора от циганските махали са по-бедни от боянските махали, но което получават циганските махали, е полицейско присъствие. Ясно е кои са рисковите групи“.

Станчев призовава да се даде дългосрочна перспектива и мерките, или поне тези, които вече са започнали, да се разпределят във времето. За момента не се наблюдава никакво приоритизиране и разполагане на различните мерки във времето, няма и никаква прозрачност как се прилагат те и какви са ефектите от тях.

Коментари: 0