Аксел Уебър: Нужен е рестарт на европейските банки

Управителят на UBS не мисли да помага на конкурентната Deutsche Bank

15:33 22.01.2019
Европейският банков сектор трябва да се рестартира, за да се адаптира към един пазар, в който мащабът означава всичко. Това каза управителят „Обединена банка на Швейцария“ Аксел Уебър в интервю за американската телевизия Bloomberg на Световния икономически форум в Давос.

„Единственото нещо, което има значение в банкирането, е размерът“, заяви той и посочи, че фирмите на Уол Стрийт са излезли по-силни от финансовата криза. „Европейските банки трябва да се преосмислят“, заяви Уебър.

От финансовата криза през 2007-2008 г. насам европейските кредитори се затрудняват да следват темпото на колегите им от Уол Стрийт, като това отчасти се дължи на фрагментирания пазар, който все още затруднява трансграничните сделки. Главният изпълнителен директор на Bank of America Браян Мойнихан днес прогнозира, че в САЩ ще има нова вълна на консолидации, която може да доведе до нов съперник на банковия пазар.

За сравнение една от най-големите инвестиционни банки в Европа – германската Deutsche Bank – все още осе се бори да преодолее щетите след годините на загуби по време на финансовата криза. Ситуацията с финансовата институция предизвика множество дискусии, включително на ниво, управа, регулатори и правителство, относно потенциално сливане с друга банка. През септември миналата година мениджърите на Deutsche Bank заявиха, че са установили, че една евентуална сделка с UBS е най-желаната възможност сред потенциалните европейски партньори. Засега обаче те не могат да преценят дали моментът е подходящ.

Уебър от своя страна днес отхвърли предположенията, че банката му може да помогне на германския си съперник, обяснявайки, че не е получавал такова искане. По думите му UBS не планира никакви големи сделки. „Не мисля, че UBS ще играе роля в това“, каза той относно потенциална консолидация с Deutsche Bank. „Сливанията те връзват с години напред“, добави той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Deutsche Bank | UBS | сливания | европейски банки | Аксел Уебър | банки в Европа | консолидации | сливания на банки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини