Кои са най-богатите държави в света

САЩ дори не са в Топ 10, но зависи как измерите

20:15 07.11.2018

Съединените щати са дом на повече милионери от всяка друга страна в света. Но дали страната наистина е най-богатата в света, зависи от начина, по който измервате.

Доклад, публикуван от Credit Suisse през октомври, казва, че САЩ са "начело", когато става дума за глобалното богатство. Но погледът към числата в този доклад разкрива различна история.

Макар да е вярно, че богатството в САЩ расте по-бързо от където и да било другаде в света, тя не е най-богатата държава, когато сравнявате средната стойност на богатството на възрастен гражданин.

Тази титла отива в Швейцария, както можете да видите на картата по-долу. На нея са показани Топ 10 на страните според богатството на възрастен гражданин.


След Швейцария са Австралия, САЩ, Белгия, Норвегия, Нова Зеландия, Канада, Дания, Сингапур и Франция.

Но, почакайте. САЩ тук е номер 3, докато по друг показател дори не влиза в Топ 10.

Класирането по-горе разделя общото богатство на страната на цялото население. Това означава, че не е отразен факта, че най-богатите 0,1% от американските домакинства притежават толкова богатство, колкото най-бедните 90%.

Друг, може би по-справедлив начин за класиране на най-богатите страни в света, е да погледнете страните, в които най-много хора са богати.

Credit Suisse използва тези числа, за да сравни колко богатство има средният гражданин във всяка страна.

В това класиране австралийците са най-богати. А САЩ дори не влизат в Топ 10.


Подреждането е това – Австралия, Швейцария, Белгия, Холандия, Франция, Канада, Япония, Нова Зеландия, Обединено кралство, Сингапур.

САЩ имат средно богатство от 61 667 долара на възрастен, което поставя страната под номер 18, доста по-далеч от другите, включително Ирландия (72 473 долара), Тайван (78 177 долара) и Корея (65 463 долара). Канада, от друга страна, е номер шест, със средно богатство от $106 342 на възрастен. Така се оказва, че Канада е по-богата от САЩ.

Икономистите често посочват простата истина, че богатството прави по-лесно придобиването на повече богатство, което означава, че тези, които имат много пари, предават това предимство от едно поколение на друго.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: класация | богатство | Credit Suisse | държави

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини