Увеличението с 8% на европарите за България мина на комисия

През следващия програмен период страната ни ще разполага с 2 млрд. лв. повече за кохезия

Комисията по регионално развитие одобри общия регламент с разпоредбите за 8 фонда, които ще трябва да се прилагат в бъдеще при кохезионната политика след 2021 г. Това коментира пред Economic.bg в Брюксел евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, който е и основен докладчик по темата.

От доклада се вижда, че общите средства за кохезия в бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. нарастват с 47.5 млрд. евро до рекордните 378 млрд. евро. Това ще се отрази благоприятно и на Европейския фонд за регионално развитие, на който разчитат стотици общински проекти. България е една от трите държави в Съюза с максимално увеличение от 8% спрямо сегашния програмен период. Средното намаление за ЕС е 11%.

„Не само, че парите за кохезия няма да изчезнат, но ще се увеличат. Предвиждаме парите за България да се увеличат с 8% през следващия програмен период, което е почти 2 млрд. евро повече“, уточни Новаков.
Той добави, че повече от 30% от европейския бюджет отиват за кохезия, като разбира се най-големите са фондът за регионално развитие и социалният фонд. „Ключови проекти, които са залежавали през последните 30 години, каквито има немалко в България, ще имат шанс да бъдат завършени с подкрепата на Европа през следващия програмен период“, допълни Новаков.

Другата основна тема, заложена в доклада, е собственото финансиране. По-слабо развитите региони ще продължат да се възползват от еврофинансирането, като целта е то да се покачи от 70% на 85%.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврофинансиране | кохезия | Андрей Новаков | следващ програмен период

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини