Вирус порази един от големите доставчици на Apple

Това ще забави доставките на чипове

08:12 06.08.2018
Компютърен вирус порази един от големите доставчици на Apple през уикенда. Производителят на чипове TSMC, базиран в Тайван, предупреди, че поради това ще забави доставките на продуктите си и може да се лиши от приходи до 257 милиона долара.

Вирусът ударил компютърната мрежа на компанията късно в петък и се разпространил в машини, използвани за производство на чипове и процесори, предаде TSMC в изявление в неделя, цитирано от Си Ен Ен.

Компанията не дава подробности за източника на вируса. Тя отдаде заразяването на своите компютърни системи на "неправилно функциониране по време на процеса на инсталиране на софтуера за нов инструмент".

Никаква поверителна информация не е била компрометирана, казват от компанията.
TSMC,  съкратено от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, е основният производител на процесори за iPhone и iPad на Apple. Тя също така е и най-големият производител на чипове, направени по поръчка, което включва производство на продукти, проектирани от компании като Qualcomm и Nvidia.

TSMC работи целия уикенд по възстановяването на операциите си. Повечето от засегнатите системи отново са били пуснати в експлоатация в неделя следобед, а компанията обяви, че очаква пълно възстановяване в понеделник.

Тя планира да предостави на клиентите подробности в следващите дни, включително кога могат да очакват да получат забавените пратки.

TSMC заяви, че атаката се очаква да удари 3% от приходите й за третото тримесечие, които преди това се очакваше да бъдат в диапазона от 8,45 млрд. долара до 8,55 млрд. долара.

Производителят заяви, че е уверен, че ще компенсира забавените доставки през следващото тримесечие.

Акциите на TSMC на борсата в Тайпе се понижиха с 1% в понеделник.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | iPhone | вирус | чипове | TSMC

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини