Депутатите приеха по-големите глоби за шум на открито

Валери Симеонов нарече днешния ден „добър ден за българската нация“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Депутатите приеха окончателно промените в Закона за защита от шума в околната среда, с които се променят часовете, в които не може да се създава шум на открито. Също законопроектът, внесен от Валери Симеонов, предвижда по-големи глоби за нарушителите на разпоредбите.

Измененията предвиждат забрана за създаване на шум на открити площи между 14 и 16 ч., както и между 23 ч. вечерта и 8 ч. сутринта. Ако физически лица нарушават разпоредбите са предвидени глоби от 500 до 1000 лв. при първо нарушение и между 3 и 6 хил. лв. при следващо. За юридическите лица глобите са по-солени – между 3 и 6 хил. лв. за първо провинение и между 5 и 12 хил. лв. за следващите.

„Мисля, че можем спокойно да започнем с една добра констатация, че днес е един добър ден за българската нация. Днес беше приет Законът за защита от шума в околната среда. Този закон е изключително необходим и актуален с оглед докладите на Световната здравна организация и завишените изисквания на ЕК за допустими нива на шума, с оглед на тежките поражения, които той нанася на хората при условията на съвременната цивилизация“, коментира Валери Симеонов. Той е на мнение, че с тези промени се допринася за превръщането на България в една държава, флагман в борбата с това вредно явление.

Със законопроекта се забранява озвучаване на открити площи и зони в територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение. Забранява се и шумът при строителство. Изключение ще правят железопътните гари, автогарите, аерогарите, морските гари и използването на системи за оповестяване на населението при бедствия.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Валери Симеонов | закон за шума | шум на открито

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини