Най-богатият човек в Хонконг ще плаща студентските такси на цял випуск

Това ще струва на 90-годишния Ли Ка-Шин 14,4 млн. долара

Най-богатият човек в Хонконг ще плаща студентските такси на цял випуск

Снимка: Li Ka Shing Foundation

Най-богатият човек в Хонконг, Ли Ка-Шин, обеща да плати таксите за обучение на цял курс китайски студенти чрез благотворителната си фондация. 

Фондация „Ли Ка-Шин” (Li Ka Shing Foundation) ще финансира постъпващия курс в университета „Шантоу” (Shantou University)за 2019 г. за пет години.

Ли, който е на 90 години, има богатство от 30,4 млрд. долара според "Форбс".

Миналия месец милиардерът Робърт Ф. Смит направи подобен ход, заявявайки, че ще плати заемите на цял випуск завършващи колеж.

Фондация „Ли Ка-Шин” ще покрие напълно обучението за четири до пет години за студенти, започвайки от следващия клас 2019 г. в университета Шантоу, в провинция Гуандун в Китай.

Благотворителната кауза ще струва 100 милиона китайски юана (14,4 милиона долара; 11,5 милиона паунда) годишно.

"Фондацията се надява, че тази схема може да облекчи финансовите тежести за семействата и да насърчи търсенето по-нататъшно обучение, за да подготви по-добре завършилите за предизвикателствата на все по-сложната глобална икономика", се казва в изявление на фондацията.

Ли, чиято история започва от пълна бедност до милиардно богатство, стартира като метач във фабрика като младо момче, а сега е класиран на 28-о място в списъка на Форбс на най-богатите хора в света през 2019 г.

Миналата година той се оттегли от бизнес империята си и предаде юздите на най-големия си син Виктор Ли.

Групата на CK Hutchison Holdings от семейство Ли и групите CK Asset Holdings развиват бизнес в множество сектори, включително търговия на дребно, телекомуникации и енергетика.

Ли е един от първите хонконгски магнати, които инвестират в континентален Китай, а недвижимите имоти представляват голяма част от богатството му.

Милиардерът беше награден от Великобритания през 2000 г. и спечели прякора "Супермен" за успеха на бизнеса и инвестициите си.
Коментари: 0