За пръв път сключването на договор с пенсионно дружество ще става през смартфона

Иновацията е дело на ПОД „Бъдеще”, което заедно с това обяви промяна на логото си

За пръв път сключването на договор с пенсионно дружество ще става през смартфона

Изпълнителният директор на ПОД „Бъдеще” Андрей Шотов (отдясно) и председателят на Съвета на директорите на Evrotrust Георги Димитров

Автор: Цветан Петров
Пенсионноосигурителното дружество „Бъдеще” е първото, което предостави възможност на българските граждани да сключват договор с компанията изцяло през смартфона си, без нужда от посещение на офис и от нотариална заверка. Новото приложение на ПОД „Бъдеще” е достъпно за потребителите от вчера и бе представено на специална пресконференция днес, предаде репортер на Economic.bg.

От приложението ще могат да се възползват над 4.5 млн. осигурени български граждани, а създаването му цели хората да са по-добре информирани в кое дружество е допълнителното им пенсионно осигуряване и каква е наличността по тяхната индивидуална партида. „Бъдеще” е провело учения в 15 български града, целящи да повишат информираността на гражданите за допълнителното им пенсионно осигуряване. В хода на тези учения станало ясно, че около 65% от участниците нямали представа нито в кое дружество е допълнителното им осигуряване, нито как да проверят личната си партида.

Изпълнителният директор на „Бъдеще” Андрей Шотов обясни, че създаването на новото приложение е част от естествената еволюция на дружеството, което тази година бе отличено за най-динамично развиващото се пенсионноосигурително дружество на церемонията. Досега компанията имаше мобилно приложение, но то позволяваше единствено получаването на новини и лични съобщения, както и информация за най-актуалните оферти и отстъпки за покупка на стоки и услуги от партньорите на пенсионното дружество.Шотов каза още, че наред с новото приложение, „Бъдеще” също така променя логото си – от листа на жълъд, символизирайки по този начин, че компанията не просто е узряла, но и че вече дава плодове. Той посочи, че докато средната доходност от пенсионноосигурителните дружества на пазара е 1.3%, то при „Бъдеще” тя е 1.8%.

Новото приложение позволява на потребителите на други пенсионноосигурителни дружества да подпишат договор с „Бъдеще”, след което удобно да следят средствата по индивидуалната си партида.

Новото приложение е разработено от българската, но вече международно призната, софтуерна компания Evrotrust, която уверява, че макар подписването на договор чрез нейното приложение да е напълно дигитално, то документът има същата правна тежест като сключваните досега контракти. Според председателя на Съвета на директорите на Evrotrust Георги Димитров новото приложение ще спести на гражданите общо хиляди часове, които в момента се губят в разхождане до нотариус за сключването на договорите.

Димитров обясни, че Evrotrust сканира личната карта на потребителите, изисква снимка в пълна резолюция и други данни от МВР, сред което при всяко сканиране на лицето на човек сравнява изображението със снимката от вътрешното министерство. Така се гарантира законността на подписваните договори и извършваните впоследствие други действия през смартфона на потребителя.

Продуктовият директор на „Бъдеще” Росен Даскалов увери, че дружеството ще продължи дигиталната си трансформация. Засега новото приложение позволява на потребителите да сменят фонда си и да проверяват партидата си, но предстои добавянето на още възможности. Целта на компанията е след 2 години над 70% от договорите с нея да се сключват именно през новото приложение.
Коментари: 0