Джак Ма иска да научи децата как "да бъдат хора"

Милиардерът смята, че образователната система трябва да бъде променена, така че децата да бъдат научени как да бъдат хора в епоха на изкуствен интелект

Снимка: БТА
17:00 16.10.2019
Попитайте Джак Ма над какво работи след пенсионирането си, и той ще ви разкаже за плановете си да посещава училища и учители по света догодина.

Пенсионираният основател на китайския гигант Alibaba разкри по време на конференцията на Forbes в Сингапур във вторник, че вече е изградил „полу-детска градина“, „полу-начално училище“ и средно училище като част от пенсионните си планове да се върне към преподаването.

Бившият учител по английски език добави, че той работи с учители в селските райони през последните пет години и че има идеи, които иска да развие.

Сред смях от публиката Ма - който се е провалил на приемните изпити за основно училище, средно училище и университет - се пошегува, че днес не би бил бъде нает в Alibaba на фона на конкуренция от кандидати, завършили в Станфорд и Харвард.

Той изрази сериозна загриженост, че по-младото поколение ще бъде зле подготвено за оцеляване на дигиталната ера, ако образователните системи не се променят в рамките на следващите 20 до 30 години.

Описвайки умните хора като такива, които използват мозъка си, Ма каза, че е „толкова горд“ от интелигентните служители на Alibaba, но каза, че смята, че е безкрайно повече за предпочитане да бъдеш мъдър човек, който използва сърцето си.

"Повечето умни хора искат да спечелят. Ние искаме да накараме умните хора да се научат как да живеят като хора, как да се грижат за другите. Когато умните хора се научат как да се грижат за другите, как да се грижат за бъдещето, как да бъдат хора, тогава една компания се затопля, [нещата вървят] гладко и [тя има] мека сила. В противен случай имате група гангстери ", каза той.

„Ето защо вярвам, че имаме нужда от по-мъдри хора и лидери“, продължи Ма. „Умната машина винаги ще бъде по-умна от вас; но машината никога не може да бъде по-мъдра.“

„Машините нямат сърца, машините имат само чипове. Така че, това мисля: хората винаги трябва да се учат да бъдат мъдри“.

Милиардерът също предложи образователната система да бъде променена, така че децата да бъдат научени как да бъдат хора в епоха на изкуствен интелект.

Той определи умения като музика, танци, рисуване и спорт като "много важни", тъй като това са видовете артистични занимания, които ангажират сърцата на хората.

Други ключови умения, които той смята за съществени, са независимото мислене, иновациите и креативността.

"Когато младите хора научат [за успеха] твърде много, те смятат, че могат лесно да успеят", каза Ма. "Учете се от грешките, не ги избягвайте. Когато направите грешка, знайте как да се сблъскате с нея, как да я разрешите, как да я оспорите. Това се нарича мъдрост. Това трябва да научим децата си."
„Важно е“, каза той, аплодиран от публиката. "Има много проблеми, но [винаги] има решения. Трябва да го направим."Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: образование | ученици | изкуствен интелект | Джак Ма