Facebook иска един ден криптовалутата ѝ да е съперник на долара

За целта тя трябва да спечели доверието на потребителите

Криптовалутата Libra на Facebook един ден ще се търгува в глобален мащаб, подобно на американския долар – или поне такава е надеждата на компанията. За да се доближи тази идея до реалността и дигиталните пари на социалната мрежа да се зарадват на подобно широко ползване и възприемане от страна на потребителите, Libra трябва да си извоюва доверието на хората, обяснява Bloomberg.  
 
Затова Facebook и нейните партньори, участващи в изграждането на Libra, сега опитват да повторят начина, по който други валути вече бяха въведени в миналото.  
 
„За да помогнат за изграждането на доверие в нова валута и да получат широко разпространение в началото, бе гарантирано, че банкнотите на дадената страна могат да се търгуват за истински активи, като злато“, пише в бялата книга на компанията.  
 
Идеята на Facebook обаче е, вместо Libra да бъде подкрепена със злато, това да стане с колекция от ниско волатилни активи, като банкови депозити и краткосрочни държавни ценни книжа във стабилни и уважавани централни банки.  
 
Общият брой на Libra може да се промени, а новите цифрови монети може да се пускат, когато някой поиска да замени своите криптопари за съществуваща валута, така че цената не трябва да варира повече от на другите стабилни валути, обяснява Дейвид Маркъс, ръководител на блокчейн екипа на Facebook и отговарящ за проекта. По думите му Libra ще бъде и одитирана, което също е важна стъпка в индустрия с ограничена прозрачност.  Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: долар | facebook | криптовалута | Libra | Либра

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини