Independent: В най-бързо намаляващата нация в света, Пловдив обръща тенденцията

През 2018 г. населението на града, наброяващо 360 000, нараства с 2500 души

Снимка: Pixabay
12:35 12.02.2019
Това е най-бързо намаляваща нация в света, която младите хора напускат, заселвайки се в други държави на Европа. Раждаемостта намалява драстично, дори сирийските и афганистанските бежанци я заобикалят, търсейки по-добро място за живот в света. България е загубила близо 2 милиона жители от своите 9 млн. от края на комунизма преди 30 години. Корупцията хвърля сянка върху столицата София. 

Пловдив е благословен с по-топло време от столицата София, както и с прекрасен релеф и хълмове, които привличат млади хора от цяла Европа. Противно на по-голямата част от Балканите, Пловдив вече обърна тенденцията и расте година след година и дори привлича чужденци от далечни страни. 

През 2018 г. населението на града, наброяващо 360 000, нараства с 2500 души, казва зам.-кметът на града. Това е близо три пъти повече от темпа на нарастването на столицата. С реновирани древни части, изпълнен с барове, кафенета и магазини, с изящната си архитектура и парковете, както и с 50 км велоалеи, градът е привлекателно място за младите хора. Населението, което е разнообразно по състав, включва гръцки, турски, арменски, еврейски, руски и ромски етнически малцинства. 

Според общинската власт ключът към успеха и притегателната сила на Пловдив са работните места, както и няколкото индустриални зони, изградени извън центъра на града, които към днешна дата дават работа на 30 000 души в леката индустрия - автомобилни части и информационни технологии. 

"С тези икономически зони се опитваме да задържим младите хора тук. Ние поддържаме тесни връзки с училища и университети , които да осигурят точните умения и образование", казва Стефан Стоянов, зам.-кмет по бизнес развитие. "Можете да работите тук или да стартирате свой бизнес. И е евтино.", допълва той. Цялата статия в Independent можете да прочетете ТУК
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работа | Пловдив | раждаемост | Ит сектор | Independent

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини