Карни: Дигитална алтернатива може да замени долара като резервна валута

Управителят на Английската централна банка смята, че търговската война вреди и на всички икономики по света, независимо дали са активно въвлечени в нея

Снимка: Bank of England
10:14 24.08.2019
Управителят на Английската централна банка (Bank of England) Марк Карни определи позицията на долара като световна резервна валута като твърде рискована и предложи нова глобална цифрова алтернатива на негово място. 

„В многополюсен свят се нуждаете от многополюсна валута“, каза той в интервю за CNBC по време на годишната конференция на Федералния резерв в Джаксън Хоул, Уайо.

Карни каза, че нова цифрова валута, базирана на глобална кошница от стоки, ще осигури равновесие на финансовата система, при която някои страни имат нулеви или отрицателни лихвени проценти, докато други, включително САЩ, остават положителни.

„Въпросът е как да стигнете до там“, коментира той и добавя. На хоризонта са например китайската цифрова валута renminbi и Libra на Facebook. Според някои те могат да бъдат възприети като алтернатива на долара, но според Карни нито една от тях не е в състояния да го направи. Той смята, че не бива да се скача към нещо ново тъмното. Но добавя, че новите технологии могат да позволят на глобална цифрова валута да предизвика американската валута.

Карни коментира и търговската война, която според него заглушава доверието на бизнеса по целия свят. Прекъсвания във веригите за доставки в автомобилния, стоманодобивния и технологичния сектор са пример за това, че „тези ефекти оказват влияние върху всички икономики по света“. „Независимо дали участвате директно или не, това се отразява на перспективата“, смята Карни.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: долар | Bank of England | Марк Карни | търговска война | управител | цифрова валута | английска централна банка | резервна валута

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини