Монте Арджентарио - най-добре пазената тайна на Южна Тоскана (снимки)

Тук е любимо място за почивка на богатите и известните

21:00 28.03.2019
Едно от по-малко известните туристически места в Италия, Монте Арджентарио, е мястото, където богатите и известните идват да се скрият, разказва CNN. 

По-див вариант на Лазурния бряг с по-малко преструвки и по-евтина храна, този южен тоскански полуостров може да бъде достигнат само по шосе, пеша или с велосипед.

Неговото крайбрежие е осеяно с крепости и кули, построени от испанските крале, които са управлявали района преди 400 години.Разположен в района на Марема, на по-малко от час и половина от Рим, най-очарователната характеристика на Монте Арджентарио е неговата необичайна географска позиция. Той е свързан с континента с три блата. Едното пресича лагуна с птици фламинго, а другите две имат песъчливи плажове и борови дървета.

Най-доброто място да започнете обиколката си тук е от самия връх, от възвишените височини на манастира Frati Passionisti от 18-и век.

В ясен ден, гледката от стария манастир заема целия тоскански архипелаг - Джилио, Монтекристо и Елба, а понякога дори Корсика във Франция.Монте Арджентарио е по-близо до Вечния град, отколкото Флоренция, поради което е толкова популярен сред римския елит, много от чиито представители имат втори дом тук. През юли и август плажовете на Арджентарио са пълни с римляни, но е много тихо място извън пиковия сезон.

С няколко заливчета от чакълести плажове, достъпни само пеша, той се усеща по-скоро като изолиран гръцки остров, макар че кипарисовите дървета и боровете като чадъри да крият луксозните вили, разпръснати из целия нос.

Монте Арджентарио има два центъра, Порто Ерколе, някога рибарско селище, сега шикозен курорт, както и по-голямото търговско пристанище Санто Стефано.

Възстановен през 50-те години след като е бил бомбардиран в края на Втората световна война, самият град не е особено специален.

Основна забележителност е Fortezza Spagnola, построена между края на 16-и и началото на 17-и век, която е била използвана от Франция, за да се пази от Великобритания в Наполеоновите войни.

В летните вечери крайбрежието на Санто Стефано е препълнено с местни жители и туристи, които се разхождат рано вечер или похапват сладолед по дългия кей.

Има яхтено пристанище за луксозни яхти, които обикалят тосканския архипелаг от единия край, а баровете и ресторантите са чудесни за среща със знаменитости през лятото.Другият край все още е рибарско пристанище, както и мястото, където можете да хванете фериботи до отдалечения остров Джилио или да се включите в гмуркане.

Санто Стефано експлодира с шум и цвят всеки 15 август поради регатата, която преминава по-скоро като карнавал, завършвайки с фойерверки.

Плажовете

Около Аржентарио има най-малко 20 плажа, с много други заливчета, достъпни само с лодка, която можете да наемете от Порто Ерколе или Санто Стефано със скипер, ако е необходимо.

Един от най-достъпните е La Feniglia на Porto Ercole - дълга ивица от борова гора с бели пясъчни плажове с дюни и плавателни съдове. Този див плаж е толкова дълъг, че има място за уединение, дори и в разгара на сезона.

Твърди се, че тук италианският художник Караваджо е изкъпан, след като починал през 1610 г., след малария или отравяне с олово - съдебните заседатели все още не са открили точната причина - тъй като избягал от обвинения в убийство в Рим.

ПитилианоНа малко повече от час път с кола от Санто Стефано , издигащ се върху скала, се намира древният хълм Питилиано, чиито квартали са свързани с арки на огромен акведукт.
Тук скалите са изпълнени с пещери, както и с подобни на пчелна пита етруски катакомби. 

Питилиано е най-известен с някогашната си еврейска общност, която започва да се премества от Рим през 15-и век. 

Старият еврейски квартал, известен като "Малкия Ерусалим", може да се похвали с очарователен еврейски музей. Разположен в синагога от 18-и век, тук ще разберете повече за кашерното вино и древните еврейски ритуали.

СатурнияНа два километра северно от Питилиано, през леките хълмове на южната Тоскана, малкото селце Сатурния е най-известно с това, че е дом на един от най-добрите горещи извори в Италия.

Дори в най-студения зимен ден, орди от италианци се стичат тук за потапяне в естествените скални басейни на Cascate di Mulino, с топлата си тюркоазена вода.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | Италия | почивка | ваканция | Тоскана | Монте Арджентарио

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини