Наградиха най-добрите български IT компании за 2019 г.

Това е 22-ро издание на класацията „Топ 100 на технологичните компании в България“

Vivacom оглави секторната класация „Телекомуникации“ с отчетените за миналата година постъпления в размер на 948 милиона лева, а Datecs е компанията с най-високи брутни приходи за 2018 г. от почти 234 милиона лева в сектор „Информационни и комуникационни технологии“ на класацията „Топ 100 на технологичните компании в България“.

Златина Николова, изпълняваща длъжността директор в дирекция Информационни технологии към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, връчи плакет на Герасим Димитров, зонален мениджър „Корпоративни продажби" във „Vivacom“, а Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, даде отличието на Пенчо Илиев, изпълнителен директор на "Datecs". 

ICT Media награди снощи лидерите в подготвяното от медията 22-ро издание на класацията „Топ 100 на технологичните компании в България“. Както и в предходните издания, през 2019-a класацията е направена въз основа на обективни финансови критерии - печалбата и брутните приходи от дейността за 2018 г. на български и международни компании от телекомуникационния, IT и аутсорсинг секторите, опериращи на родния пазар.

В проекта “Топ 100 на технологичните компании в България” през 2019 г. участваха 104 фирми и пет телекома. 

Наградите в най-големите 5 категории на ИТ сектора 

С общи приходи от продажби на хардуерни решения, предимно собствени разработки, в размер на 212 милиона лева за 2018 г., победител в сектор „Хардуер” е фирма Datecs, чиито продукти са познати в над 100 държави. Над 92% от продукцията на компанията се изнася в чужбина, като САЩ е основен пазар, включително за фискални устройства, платежни терминали, мобилни и етикетни принтери. Пенчо Илиев, изпълнителен директор на Datecs, получи наградата си от Огнян Траянов, председател на УС на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ). 

Победител в сектор „Софтуер” за 2018 г. е VMware България. Изследователският им развоен център на световния софтуерен разработчик на виртуализиращи технологии генерира над 108 милиона лева от дейността си в България през изминалата година, или с 22% повече от 2017 г. Офисът в България е един от най-големите и стратегически центрове за разработки, иновации и клиентски услуги на VMware в световен мащаб, с фокус върху облачни среди, софтуерно дефиниран център за данни и автоматизация. Доброслав Димитров, председател на УС на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), връчи плакет на Игор Стоянов, директор “Развойна дейност“ във VMware България.

Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center оглави отново сектора „Аутсорсинг на ИТ услуги” с брутни приходи за 2018 г. в размер на 76 милиона лева. Марио Гарбешков, генерален директор на “HPE" Bulgaria и директор на софийския център за потребителски решения, получи наградата си от Илия Кръстев, член на УС на Българска аутсорсинг асоциация (БАА). 

Победител в категорията на системните интегратори за поредна година е доставчикът на специализирани решения и услуги в ИТ сектора Telelink с общи приходи над 74 милиона лева. През 2018 година Телелинк успява да постигне ръст във всяка една от основните бизнес направления в които работи. Най-голям е растежът в услугите с добавена стойност, които компанията предлага. Нели Илиева, мениджър “Корпоративни клиенти” в Dell Technologies връчи плакет на Иван Житиянов, изпълнителен директор на Telelink Business Services. 

Компанията Solytron Bulgaria получи приза в сектор „Дистрибуция" с общи приходи от тази дейност в размер на 217 милиона лева. Успехът на компанията се дължи както на органичен ръст от предлаганите марки, така и на включването на желани от потребителите нови производители. Петър Иванов, управител и собственик на Solytron Bulgaria, получи наградата си от Миглена Иванова, управляващ партньор в EU Consult.

Четири специални награди 

Отличието за най-висока рентабилност през 2018 година тази година отиде при новия участник Progress Software. Дружеството се открои с коефициент на рентабилност от почти 70 на сто, което е невероятно постижение за компания с толкова голям бизнес у нас. Progress Software e вторият по големина софтуерен разработчик у нас след Vmware България. Симеон Стойчев, вицепрезидент „Глобални ИТ операции“ и част от лидерския екип на Прогрес в България, получи приза си от Владимир Владков, главен редактор на ComputerWorld. 

Освен награда за дистрибуция, Solytron Bulgaria получи и приза за най-ефективна компания за 2018 година. Средният приход на един служител на дистрибутора е над 1,8 милиона лева. Наградата в тази категория беше връчена на Ралица Килиан, изпълнителен директор на Solytron Bulgaria, от Валентина Цонева, управител на ICT Media. 

Призовете за най-динамично развитие през последните 3 години и за най-голям ръст на приходите през изминалата 2018 г. отидоха при S.S.A.R.M. Николай Димчев, търговски директор на S.S.A.R.M., получи отличията за компанията от Васил Пеев, главен секретар на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Компанията, основана през 2011 г., успява през последните 3 години да увеличи значително приходите си, основно в областта на решенията за сигурност и защита на данните в големи държавни и частни организации, разчитайки на опита на екипа и партньорите си, както и на широка мрежа от доверени и сертифицирани консултанти, инженери и проектни мениджъри.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: награди | ИТ компании | Топ 100 на технологичните компании

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини