Пазарът на индустриални роботи ще расте със силни темпове

Колаборативната роботика ще се развива все повече в следващите 10 години благодарение на работата на иноваторите

10:23 07.10.2019
Годишният приход от роботизирани "ръце" (коботи) ще достигне 11.8 млрд. долара до 2030 г., според наскоро публикувания анализ на ABI Research, консултантска компания за глобалния технологичен пазар. Когато към него се добавят и приходите от накрайници, аксесоари и софтуер, пазарът на екосистемата на коботе възлиза на 24 млрд. долара до 2030 г. Това е годишен темп на растеж от 28.6%, уточнява още в анализа си ABI.

ABI Research заяви, че колаборативната роботика ще се развива все повече в следващите 10 години благодарение на работата на иноваторите. Въпреки това пред компаниите остават и някои  предизвикателства.

„Перспективите за пазара на колаборативна роботика остават силни въпреки някои видими пречки“, сподели Раян Уитън, старши анализатор в ABI. „Хардуерните иновации все още леко изостават и по-голямата част от стойността на коботите не идва от колаборацията, а от лесната употреба, способността за препрограмиране, по-ниската цена спрямо индустриалните роботи и способност за внедряване. Нещо повече, коботите все още следват индустриалните роботи по скорост, производителност и полезен товар, което трябва да се промени, за да бъдат адаптивни и да следват тази трескава скорост на развитие, която наблюдаваме", добавя той.

Екосистемата на коботите, която включва роботизирана ръка, накрайници и софтуер, ще достигне 24 млрд. долара до 2030 г. Компанията отбелязва, че пазарът на коботи заема много малка част от общия пазар на индустриални роботи. Например, приходите от роботизирани ръце са едва 5% в сравнение с индустриалните роботи, но от ABI Research твърдят, че до 2030 г. този процент ще се увеличи до 29%. 

„Ръстът се дължи и на нарастващата конвергенция между двете подгрупи.“ – съобщават от ABI. Сензорният напредък, машинната визия и контролът на движението ще даде на индустриалните роботи същите предимства като на колаборативните системи.

Стойността на софтуера също се очаква да нарасне, от 558 милиона долара през 2020 г. до 10,6 милиарда долара през 2030 г. Движещият растеж на софтуера ще включва функции като аналитичност, възприятие, контрол на движението и софтуер, свързан с различни операции.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пазар | софтуер | ръст | индустриални роботи | коботи | ABI Research

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини